kasza gryczana na wodzie z mlekiem
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
istnieje wiele popularnych przepisów kulinarnych na kaszę gryczaną. Pewnie ktoś z was ich używa. A zróbmy dziś rozmaz?
aby przygotować lepką owsiankę, należy wlać płatki tylko do gorącej wody. Dlatego woda do tego będzie potrzebować 2-2, 5 razy więcej niż ilość gryki. Najpierw posortujemy kaszę-aby była czysta-czysta i spłukujemy. Wlewając grykę do wrzącej wody, należy ją wymieszać z niewielką ilością zimnej wody.
gotuj owsiankę, często mieszając, aż woda w ogóle wsiąknie w kaszę gryczaną. Następnie podgrzej mleko i włóż je do owsianki. Natychmiast dodaj masło z cukrem i solą i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż będzie ugotowane. Nawet małe dzieci chętnie jedzą taką owsiankę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g







