Udekoruj ryż po francusku

Piękny przepis na kruchy ryż docenią wszyscy członkowie rodziny! Francuzi też uwielbiają ryż i używają go zarówno do sałatek, jak i dodatków. Od tego zależy również sposób przygotowania go po francusku.
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 72 % 21 g
143 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go, dodaj umyty i wysuszony ryż (nie powinien być mokry!) I wymieszać tak, aby każde ziarno było w oleju.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć, aż będzie lekko przezroczysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przenieś do wrzącej wody z solą i gotuj jak zwykle. Objętość wody powinna przekraczać objętość ryżu 2 razy. Zmniejsz ciepło do niskiego poziomu, przykryj patelnię pokrywką. I nie mieszaj podczas gotowania! Gotowanie zajmie 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ryż należy gotować, aż woda całkowicie się zagotuje. W rezultacie okaże się piękny i kruchy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W ten sposób.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy