Udekoruj ryż po francusku
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go, dodaj umyty i wysuszony ryż (nie powinien być mokry!) I wymieszać tak, aby każde ziarno było w oleju.
Krok 3:
Smażyć, aż będzie lekko przezroczysty.
Krok 4:
Następnie przenieś do wrzącej wody z solą i gotuj jak zwykle. Objętość wody powinna przekraczać objętość ryżu 2 razy. Zmniejsz ciepło do niskiego poziomu, przykryj patelnię pokrywką. I nie mieszaj podczas gotowania! Gotowanie zajmie 15 minut.
Krok 5:
Ryż należy gotować, aż woda całkowicie się zagotuje. W rezultacie okaże się piękny i kruchy.
Krok 6:
W ten sposób.
Krok 7:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g