pierogi z twarogiem leniwe zapiekane w śmietanie
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
w garnkach można gotować różne potrawy, w tym pierogi. Podobał mi się następujący przepis kulinarny, który nazywa się "pierogi z twarogiem, pieczone w śmietanie". Takie jedzenie może nawet ozdobić świąteczny stół.
aby je ugotować, musisz najpierw zagnieść ciasto na leniwe pierogi. Zmiel twaróg przez sito i dodaj do niego mąkę. Mieszać. Kładziemy jedno jajko, szczyptę soli i wszystko dobrze zagniatamy.
rozwałkuj cienkie paski z ciasta. Średnica około każdego paska powinna wynosić 10 mm. Każdy kawałek powinien mieć szerokość 1,5 centymetra. Podgrzej wodę w rondlu, zagotuj i włóż tam nasze leniwe pierogi. Gotuj, aż się unosi. Następnie bierzemy garnki i układamy na nich pierogi. Wlej je masłem, które wcześniej rozpuść w łaźni wodnej. Na wierzch wlej śmietanę, którą wcześniej ubijamy cukrem i jajkami. Wkładamy je do piekarnika na 10 minut. Podawaj pierogi na stole na gorąco. Smacznego!
aby je ugotować, musisz najpierw zagnieść ciasto na leniwe pierogi. Zmiel twaróg przez sito i dodaj do niego mąkę. Mieszać. Kładziemy jedno jajko, szczyptę soli i wszystko dobrze zagniatamy.
rozwałkuj cienkie paski z ciasta. Średnica około każdego paska powinna wynosić 10 mm. Każdy kawałek powinien mieć szerokość 1,5 centymetra. Podgrzej wodę w rondlu, zagotuj i włóż tam nasze leniwe pierogi. Gotuj, aż się unosi. Następnie bierzemy garnki i układamy na nich pierogi. Wlej je masłem, które wcześniej rozpuść w łaźni wodnej. Na wierzch wlej śmietanę, którą wcześniej ubijamy cukrem i jajkami. Wkładamy je do piekarnika na 10 minut. Podawaj pierogi na stole na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g