bujne pierogi z twarogiem na mleku

Po prostu pyszne pierogi z twarogiem! Na pewno ci się spodoba! W ten weekend rozwiązywałam zwykłe pytanie każdego tygodnia: "jakie jedzenie ugotować sobie i mężowi na nadchodzące pięć dni roboczych". Przyszła mi do głowy myśl, że dawno nie gotowałem pierogów, a ponieważ w lodówce miałem tylko twaróg z wszelkiego rodzaju nadzień, naturalnie wziąłem pierogi z twarogiem. Ten przepis kulinarny zostanie omówiony dalej. Najpierw przygotuj ciasto na pierogi twarogowe. 
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 73 % 40 g
241 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
wymieszaj oddzielone białka z wodą, mlekiem, solą i dobrze wymieszaj. Następnie stopniowo dodajemy mąkę do naszej mieszanki i zagniatamy ciasto (powinno być strome). Następnie przykryj ciasto serwetką i pozostaw na 40-50 minut. Teraz przygotowujemy nadzienie. Aby to zrobić, musisz zmielić twarożek z cukrem, uprzednio stopionym masłem i żółtkiem jaja.

teraz przejdź bezpośrednio do formowania pierogów. Aby to zrobić, oddziel część ciasta, zwiń wałek do ciasta w cienką warstwę i wytnij te same kubki szklanką lub pokrywką z czegoś. Teraz rozłóż jedną łyżeczkę nadzienia na środku kółek, złóż koło na pół i ściśnij krawędzie. Część pierogów można włożyć do zamrażarki. Te, które chcemy ugotować, wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy, aż się unoszą. Gotowe pierogi podajemy ze śmietaną lub cukrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy