rosół z grzybami i cebulą

potrawy z bulionem grzybowym pomogą urozmaicić jedzenie na czczo! W naszym prawosławnym kraju jest wielu wiernych, którzy trzymają się postów. Utrzymanie postu bez mięsa i nabiału nie jest łatwym zadaniem, mnisi w Rosji zawsze używali do tego celu potraw z grzybów. Aby urozmaicić bezmięsne jedzenie, dodaję bulion grzybowy do gotowanych potraw. Istnieje wiele przepisów kulinarnych, aby ugotować pyszny i aromatyczny bulion grzybowy wywołujący apetyt.
mirosiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 2 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 25 % 1 g
23 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

Oto jeden z nich: bierzemy suszone grzyby, lepiej oczywiście użyć borowików. Myjemy je pod bieżącą wodą, aby usunąć obce zanieczyszczenia. Następnie napełniamy je wodą, podpalamy, dodajemy jedną cebulę pokrojoną na pół. Czas gotowania wynosi około 2,5 godziny. 
odcedź ugotowany bulion. Grzyby z niego myjemy w zimnej wodzie, kroimy na małe kawałki i można je dodawać do różnych potraw, na przykład do zupy grzybowej gotowanej na tym bulionie.
również na podstawie przygotowanego przez nas bulionu grzybowego można przygotować wiele potraw zarówno chudych, jak i zwykłych.
smak i aromat bulionu grzybowego przypomina mi dzieciństwo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy