rosół z grzybami i cebulą
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Oto jeden z nich: bierzemy suszone grzyby, lepiej oczywiście użyć borowików. Myjemy je pod bieżącą wodą, aby usunąć obce zanieczyszczenia. Następnie napełniamy je wodą, podpalamy, dodajemy jedną cebulę pokrojoną na pół. Czas gotowania wynosi około 2,5 godziny.
odcedź ugotowany bulion. Grzyby z niego myjemy w zimnej wodzie, kroimy na małe kawałki i można je dodawać do różnych potraw, na przykład do zupy grzybowej gotowanej na tym bulionie.
również na podstawie przygotowanego przez nas bulionu grzybowego można przygotować wiele potraw zarówno chudych, jak i zwykłych.
smak i aromat bulionu grzybowego przypomina mi dzieciństwo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g