dżem jarzębinowy z jabłkami

zdrowie w puszkach o każdej porze roku!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 52 g
207 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

Czas gotowania: 11 h 10 min

jedzenie powinno być nie tylko smaczne, ale także zdrowe. W momencie odkrycia witamin ludzkość wkroczyła w nową erę, a kucharze i kucharze zaczęli zastanawiać się, jak zachować te witaminy w zimowych preparatach. Wtedy jeszcze nie wiedzieli, że nie wszystkie witaminy są niszczone podczas przetwarzania. Dżem w Rosji był zawsze gotowany i naturalnie zebrała się duża liczba przepisów kulinarnych. Niektóre są bardzo przydatne, mimo że nikt nie słyszał o witaminach. Do takich przepisów należy również ten-dżem z aronii z jabłkami.
jagody zanurzamy na pięć minut we wrzącej wodzie, a następnie schładzamy na zimno. Osuszamy trochę i wkładamy do naczyń do gotowania dżemu. Dwie szklanki wody wlewamy do rondla, dodajemy 500 gramów cukru i gotujemy syrop. Wlej jagody gotowym syropem. Doprowadzamy je do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez trzy minuty i odstaw na 10 godzin. Jabłka czyścimy i kroimy w plasterki, które gotujemy w wodzie przez dziesięć minut. Piętnaście minut przed końcem gotowania jarzębiny w dżemie wkładamy gotowane jabłka, zasypiamy wszystko pozostałym cukrem i gotujemy do miękkości. Tuż przed końcem dodaj kwas cytrynowy i cukier waniliowy lub cynamon/

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy