skład / składniki
metoda gotowania
jedzenie powinno być nie tylko smaczne, ale także zdrowe. W momencie odkrycia witamin ludzkość wkroczyła w nową erę, a kucharze i kucharze zaczęli zastanawiać się, jak zachować te witaminy w zimowych preparatach. Wtedy jeszcze nie wiedzieli, że nie wszystkie witaminy są niszczone podczas przetwarzania. Dżem w Rosji był zawsze gotowany i naturalnie zebrała się duża liczba przepisów kulinarnych. Niektóre są bardzo przydatne, mimo że nikt nie słyszał o witaminach. Do takich przepisów należy również ten-dżem z aronii z jabłkami.
jagody zanurzamy na pięć minut we wrzącej wodzie, a następnie schładzamy na zimno. Osuszamy trochę i wkładamy do naczyń do gotowania dżemu. Dwie szklanki wody wlewamy do rondla, dodajemy 500 gramów cukru i gotujemy syrop. Wlej jagody gotowym syropem. Doprowadzamy je do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez trzy minuty i odstaw na 10 godzin. Jabłka czyścimy i kroimy w plasterki, które gotujemy w wodzie przez dziesięć minut. Piętnaście minut przed końcem gotowania jarzębiny w dżemie wkładamy gotowane jabłka, zasypiamy wszystko pozostałym cukrem i gotujemy do miękkości. Tuż przed końcem dodaj kwas cytrynowy i cukier waniliowy lub cynamon/
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Aronia - 52 kcal/100g