skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Wlej mleko do rondla i zagotuj. W międzyczasie pocieramy żółtka cukrem.
Krok 3:
Dokładnie pocieramy, ale jeśli część cukru nie rozpuści się natychmiast, jest w porządku.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę i dobrze wymieszaj. Okazuje się, że jest to gęsta masa, musimy ją lekko rozcieńczyć, ponieważ jeśli dodamy ją do gorącego mleka w tej formie, otrzymamy słodką grudkę ciasta w mleku.
Krok 5:
Więc bierzemy nasze przegotowane mleko i cienkim strumieniem, ciągle mieszając, Wprowadzamy połowę mleka do mieszanki jajecznej.
Krok 6:
Teraz wlej rozcieńczoną mieszankę jajeczną do pozostałego mleka, nie zapomnij mieszać.
Krok 7:
Wysyłamy patelnię do ognia, ciągle mieszając doprowadzamy krem do wrzenia i gotujemy, aż zgęstnieje. Mieszanie na tym etapie jest bardzo ważne, ponieważ krem lubi się palić. Jeśli nagle masz grudki, przetrzyj krem przez sito.
Krok 8:
Gotowy krem wlej do szerokiego pojemnika, dodaj nalewkę waniliową i masło, dobrze wymieszaj. Jeśli używasz cukru waniliowego lub waniliny, dodaj razem z cukrem.
Krok 9:
Aby skorupa nie tworzyła się na śmietanie podczas chłodzenia, dokręć ją folią spożywczą, aby przylegała do powierzchni kremu lub po prostu ciągle ją mieszaj:)
Krok 10:
Taki krem jest odpowiedni nie tylko dla Napoleona, ale można go również napełnić koszami z piasku, podawać z jagodami, zamrażać lub po prostu podawać w misce z ciasteczkami francuskimi. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g