waniliowy krem do ciasta Napoleon na żółtkach

Niesamowity w smaku krem jest idealny i jako samodzielny deser!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 20 % 7 g
węglowodany 69 % 24 g
175 kcal
IG: 13 / 4 / 83

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do rondla i zagotuj. W międzyczasie pocieramy żółtka cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie pocieramy, ale jeśli część cukru nie rozpuści się natychmiast, jest w porządku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę i dobrze wymieszaj. Okazuje się, że jest to gęsta masa, musimy ją lekko rozcieńczyć, ponieważ jeśli dodamy ją do gorącego mleka w tej formie, otrzymamy słodką grudkę ciasta w mleku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Więc bierzemy nasze przegotowane mleko i cienkim strumieniem, ciągle mieszając, Wprowadzamy połowę mleka do mieszanki jajecznej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz wlej rozcieńczoną mieszankę jajeczną do pozostałego mleka, nie zapomnij mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wysyłamy patelnię do ognia, ciągle mieszając doprowadzamy krem do wrzenia i gotujemy, aż zgęstnieje. Mieszanie na tym etapie jest bardzo ważne, ponieważ krem lubi się palić. Jeśli nagle masz grudki, przetrzyj krem przez sito.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowy krem wlej do szerokiego pojemnika, dodaj nalewkę waniliową i masło, dobrze wymieszaj. Jeśli używasz cukru waniliowego lub waniliny, dodaj razem z cukrem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby skorupa nie tworzyła się na śmietanie podczas chłodzenia, dokręć ją folią spożywczą, aby przylegała do powierzchni kremu lub po prostu ciągle ją mieszaj:)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Taki krem jest odpowiedni nie tylko dla Napoleona, ale można go również napełnić koszami z piasku, podawać z jagodami, zamrażać lub po prostu podawać w misce z ciasteczkami francuskimi. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy