Sałatka Jest Najlepsza
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki: mięso z kurczaka, jabłko, brzoskwinia, ser, śmietana, majonez, liść sałaty, sól
Krok 2:
Pokrój brzoskwinię w kostkę
Krok 3:
Obierz jabłko i pokrój w kostkę
Krok 4:
Zetrzyj ser na drobnej tarce
Krok 5:
Połóż liść sałaty na naczyniu, a na wierzchu ułóż mieszanego kurczaka, brzoskwinię, jabłko i wymieszaj ze śmietaną i majonezem do smaku
Krok 6:
Gotowe danie
świąteczny stół to wielka odpowiedzialność dla gospodyni. Mam zasadę-na każde wakacje gotować według nowych przepisów. Jedzenie jest urozmaicone, a przy stole pojawia się temat rozmowy. Przepis na moją najlepszą sałatkę, którą zrobiłem na urodziny mojego męża, chcę się podzielić.
sałatka jest zmienna, jako podstawę można użyć zarówno gotowanego kurczaka, jak i sera startego na grubej tarce. Wypróbuj obie opcje i wybierz tę, która Ci się podoba.
ugotuj mięso z kurczaka z wyprzedzeniem, może to być zarówno udko, jak i filet z kurczaka. Usuń duże jabłko ze skóry i pokrój w mniejsze kostki. Zrób dokładnie to samo z morelami. Po wyjęciu ich ze słoika wrzuć do durszlaka, aby nie było nadmiaru wilgoci. Wymieszaj majonez z gęstą śmietaną i lekko ubij, dodaj sól i trochę cukru do smaku (możesz obejść się bez cukru, jeśli jabłko jest słodkie). Połącz wszystkie produkty, dodaj dressing i wymieszaj, zmiażdż shabby cheese.
podawaj na zielonych liściach sałaty posypanych posiekanymi orzechami włoskimi.
niech święta będą pyszne!
sałatka jest zmienna, jako podstawę można użyć zarówno gotowanego kurczaka, jak i sera startego na grubej tarce. Wypróbuj obie opcje i wybierz tę, która Ci się podoba.
ugotuj mięso z kurczaka z wyprzedzeniem, może to być zarówno udko, jak i filet z kurczaka. Usuń duże jabłko ze skóry i pokrój w mniejsze kostki. Zrób dokładnie to samo z morelami. Po wyjęciu ich ze słoika wrzuć do durszlaka, aby nie było nadmiaru wilgoci. Wymieszaj majonez z gęstą śmietaną i lekko ubij, dodaj sól i trochę cukru do smaku (możesz obejść się bez cukru, jeśli jabłko jest słodkie). Połącz wszystkie produkty, dodaj dressing i wymieszaj, zmiażdż shabby cheese.
podawaj na zielonych liściach sałaty posypanych posiekanymi orzechami włoskimi.
niech święta będą pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g