skład / składniki
metoda gotowania
czy kiedykolwiek robiłeś dżem w środku Nowego Roku? A ja kiedyś to zrobiłem. Zdarzyło się, że mój dobry przyjaciel postanowił dać mi worek mandarynek na nowy rok! Oczywiście nie było możliwe zjedzenie takiej ilości owoców cytrusowych, dlatego postanowiłem wziąć i ugotować takie jedzenie jak dżem mandarynkowy zgodnie z bardzo ciekawym przepisem kulinarnym. Jak to zrobić? Opowiadam! Na początek umyj mandarynki i blanszuj je przez 15 minut. Następnie natychmiast wkładamy je do zimnej wody i trzymamy w niej przez noc. Po tym czasie wyjmujemy owoce i kroimy je na połówki i napełniamy syropem cukrowym (podgrzana woda i cukier) i zostawiamy na pół dnia. Po tym czasie podgrzej masę i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Po obronie mieszanki przez 8 godzin. Następnie gotuj przez 10 minut i ponownie stój przez 8 godzin. Gotowanie powtarzamy 4 razy.
w pełni gotowy dżem wkładamy na gorąco do wysterylizowanych słoików, przykrywamy pokrywkami i zamykamy. Banki się nie przewracają! Po kilku dniach dżem można zjeść!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g