Dżem Mandarynka

Prosty przepis na niesamowicie pyszny dżem! Dzieciom się spodoba!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 47 g
187 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

Czas gotowania: 4 h

czy kiedykolwiek robiłeś dżem w środku Nowego Roku? A ja kiedyś to zrobiłem. Zdarzyło się, że mój dobry przyjaciel postanowił dać mi worek mandarynek na nowy rok! Oczywiście nie było możliwe zjedzenie takiej ilości owoców cytrusowych, dlatego postanowiłem wziąć i ugotować takie jedzenie jak dżem mandarynkowy zgodnie z bardzo ciekawym przepisem kulinarnym. Jak to zrobić? Opowiadam! Na początek umyj mandarynki i blanszuj je przez 15 minut. Następnie natychmiast wkładamy je do zimnej wody i trzymamy w niej przez noc. Po tym czasie wyjmujemy owoce i kroimy je na połówki i napełniamy syropem cukrowym (podgrzana woda i cukier) i zostawiamy na pół dnia. Po tym czasie podgrzej masę i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Po obronie mieszanki przez 8 godzin. Następnie gotuj przez 10 minut i ponownie stój przez 8 godzin. Gotowanie powtarzamy 4 razy.
w pełni gotowy dżem wkładamy na gorąco do wysterylizowanych słoików, przykrywamy pokrywkami i zamykamy. Banki się nie przewracają! Po kilku dniach dżem można zjeść!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy