bozbash z jagnięciną i groszkiem

pożywna zupa z fantastyczną gamą kombinacji. Bozbash to tradycyjna ormiańska zupa jagnięca. Przepis kulinarny tej zupy ma wiele odmian zarówno geograficznych, jak i sezonowych. Również to jedzenie jest bardzo lubiane w Azerbejdżanie i innych miejscach. We wszystkich odmianach tego dania jagnięcina jest zawsze obecna, ale pozostałe składniki mogą się różnić. Istnieją różnice nawet w wielkości kawałków mięsa, które trafiają na porcję. Czasami zamiast grochu używa się ryżu lub dodaje inne warzywa i owoce. Przygotujmy najbardziej tradycyjną wersję tej zupy-z groszkiem.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 53 % 8 g
65 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

groszek na bozbash należy wcześniej namoczyć w wodzie, aby zmiękł. Należy to zrobić co najmniej 10-12 godzin przed rozpoczęciem gotowania.
opłucz jagnięcinę i pokrój ją na kawałki. Kawałki mięsa wkładamy do rondla i gotujemy przez półtorej godziny.
następnie wyjmujemy mięso z bulionu i wkładamy groszek do bulionu i gotujemy.
W międzyczasie umieść jagnięcinę na patelni ze stopionym masłem, dodaj posiekaną cebulę, koncentrat pomidorowy i usmaż je mieszając. Smażyć sól i pieprz. Następnie wlej zawartość patelni do bulionu i kontynuuj gotowanie.
około 10 minut przed gotowaniem dodaj pokrojone ziemniaki, jabłka i suszone śliwki do garnka. Jabłka należy również pokroić w plasterki i usunąć sierść.
kiedy bozbash jest prawie gotowy, musisz dodać do niego trochę octu winnego.
wszystko, teraz możesz podać bozbash na stole. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy