kotlety grzybowe z pietruszką
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
grzyby (dowolne, mam pieczarki) czyścimy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie przez czterdzieści minut, aż będą całkowicie ugotowane. Schładzamy je i drobno siekamy, a nawet skręcamy w maszynce do mięsa z dużym grillem. Do grzybów dodajemy dwa jajka, sól, zioła i kilka łyżek bułki tartej. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj. (Istnieje inna wersja przepisu, w której zamiast bułki tartej dodajemy białą bułkę namoczoną w mleku.)
z mięsa mielonego tworzymy okrągłe lub owalne kotlety. Obtocz je w bułce tartej lub mące i smaż na średnim ogniu w oleju roślinnym. Aż powstanie złota skorupa.
podawaj z sałatkami warzywnymi lub tłuczonymi ziemniakami. Możesz podać takie kotlety i sos grzybowy ze śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g