skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotuj makaron gryczany we wrzącej wodzie przez dziesięć minut. Najważniejsze jest, aby stale monitorować proces, aby nie strawić. Gotowy makaron wrzucamy do durszlaka, myjemy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i dobrze strząsamy.
na dużej patelni z wysokimi krawędziami rozgrzej olej i smaż drobno posiekany czosnek przez minutę. Pieczarki kroimy na cztery części, a marchewki w bardzo cienkie paski. Dodaj do patelni wraz z 1 łyżeczką. sos sojowy i gotuj na wolnym ogniu przez dwie minuty.
wodorosty moczymy we wrzącej wodzie. Gdy tylko stanie się miękki, rozłóż makaron i wodorosty na patelni. Dodaj wodę i gotuj wszystko razem przez kolejne trzy do pięciu minut. Dopóki wodorosty nie będą miękkie, a makaron się rozgrzeje. Wymieszaj z grzybami i marchewką.
podawaj razem z sosem sojowym i zieloną cebulą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Glony - 25 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Makaron gryczany - 348 kcal/100g