skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jeśli chodzi o przygotowywanie posiłków dla dzieci, musisz wybrać takie przepisy kulinarne, aby te potrawy były bezpieczne dla organizmu dziecka. Takie przepisy można znaleźć w specjalnych czasopismach, książkach, na stronach poświęconych wychowaniu dzieci. Czasami robię posiłki dla dzieci dla moich małych siostrzeńców. Szczególnie uwielbiali omlet dziecięcy na parze. To o nim porozmawiamy dalej. Przygotowujemy omlet, biorąc suchą, szeroką patelnię i wlewając do niej trochę wody. Stawiamy nasz pojemnik na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie ubij mleko i jaja kurze solą za pomocą trzepaczki lub miksera w uporczywą pianę. Bierzemy formę, w której zostanie przygotowany omlet, smarujemy go olejem i wlewamy do niego wyuczoną mieszankę jajeczną. Teraz włóż wypełnioną formę do rondla z wrzącą wodą. Zamknij rondel pokrywką. W ten sposób gotujemy omlet na parze przez około 5-7 minut. Po tym czasie wyjmujemy omlet z formy. Gdy omlet parowy lekko ostygnie, podajemy go małemu smakoszowi na stole. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g