skład / składniki
gotowanie krok po kroku
bardzo smaczne placki ziemniaczane z mięsem kuchni białoruskiej, których przepis kulinarny wyróżnia się obecnością czarnej rzodkiewki w składnikach. Lepiej wziąć małą rzodkiewkę, która ma trochę soku. I wyciśnij nadmiar soku podczas gotowania.
dokładnie umyj wszystkie warzywa, a następnie obierz je. Pokrój dwa ziemniaki w cienkie paski. Kroimy również rzodkiewki i cebulki. W oleju roślinnym na patelni smażyć cebulę na złoty kolor. Po usunięciu cebuli, pozostawiając olej. Na jego miejscu układamy rzodkiewkę i smażymy do miękkości. Następnie usuwamy cebulę. I smażyć ziemniaki pokrojone w paski w pozostałym oleju. Gotowaną cielęcinę kroimy tak, aby można było podzielić kawałki na poszczególne włókna. Po rozłożeniu mięsa na cebulę, rzodkiewkę i ziemniaki. Mieszać. Zetrzyj dwa surowe ziemniaki na grubej tarce, wyciśnij sok i włóż do mielonego mięsa i warzyw. Wbij surowe jajka i włóż starty ser na drobnej tarce. Wlej suche przyprawy do smaku i soli, ile potrzebujesz. Na samym końcu kładziemy posiekany koperek, mieszamy. Podgrzewamy olej roślinny na patelni, rozprowadzamy powstałą masę łyżką, wyrównujemy i smażymy z obu stron na skórkę. Gotowy posiłek podawany jest na gorąco z dowolnym dodatkiem warzywnym lub osobno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Rzodkiewka - 35 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g