kasza gryczana w garnku
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Najpierw ugotuj owsiankę z przetartej gryki w osolonej wodzie.
Krok 3:
Rozpuść masło w łaźni wodnej i zetrzyj w nim twaróg. Ubij jajka mikserem. Obie masy wymieszać ze sobą.
Krok 4:
Masę jajeczno-twarogową przełożyć do owsianki, posolić
Krok 5:
I wymieszaj.
Krok 6:
Posmaruj garnki masłem, posyp bułką tartą. Rozłóż owsiankę w garnku i wlej śmietanę na wierzch.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do 180 C i upiecz w nim owsiankę przez pół godziny.
Krok 8:
Gdy owsianka ostygnie, podawaj ją do stołu.
Krok 9:
Smak jest nieco niezwykły, ale każdy miłośnik słodkich płatków doceni go.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g