skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Kuchnia Zakarpacia wzbogaciła kuchnię ukraińską o elementy rumuńskiej i węgierskiej kuchni ludowej. Bardzo interesujące jest czytanie zbiorów przepisów na dania zakarpackie. W jednej z takich małych zakupionych przy okazji broszur moją uwagę przykuł kulinarny przepis na świąteczną kaszę kukurydzianą-banusz po mukaczewsku. Gotuj mąkę kukurydzianą we wrzącej śmietanie przez kwadrans. Następnie przenoszę połowę banush do innego rondla i gotuję każdą część przez kolejne osiem minut. Żółtko, cukier i masło przekrój na pół i wymieszaj z każdą połową owsianki. Przenoszę banusz do drewnianych lub glinianych misek i podaję do stołu z tartym serem i drobno posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Bardzo proste jedzenie, którego smak nie ustępuje wielu modnym przysmakom. Kiedy oferuję go gościom zgromadzonym przy świątecznym stole, ci, którzy nie znają jeszcze przepisu kulinarnego, nie od razu wierzą, że to wspaniałe danie jest rodzajem najzwyklejszej hominy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g