kasza gryczana z grzybami i łososiem
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
najzdrowsze i najcenniejsze zboża to oczywiście kasza gryczana. W moim przepisie kulinarnym jest prezentowany w połączeniu ze smażonymi grzybami, cebulą i łososiem. Takie jedzenie należy do kategorii niskokalorycznych i bezmięsnych posiłków. Ugotujmy kaszę gryczaną z grzybami i łososiem. Grykę smażymy na suchej patelni, aż pojawi się orzechowy aromat, a następnie gotujemy w osolonej wodzie (woda powinna być 2 razy większa niż płatki zbożowe). Podczas gotowania gryki pokrój główkę cebuli w paski i smaż w dużej ilości oleju roślinnego na złoty kolor. Następnie dodaj umyte i pokrojone pieczarki do cebuli i smaż, aż więcej płynu się zagotuje. Przykryj gotową kaszę gryczaną ręcznikiem na kilka minut, aby cała wilgoć została w nią wchłonięta, a owsianka stała się krucha. Następnie wyślij go na patelnię z cebulą i grzybami i smaż przez kilka minut, ciągle mieszając. Filet z łososia pokroić w plastry i smażyć z obu stron przez kilka minut. Kładziemy kaszę gryczaną z grzybami na talerzach z kawałkami łososia. Posyp owsiankę koperkiem i udekoruj plasterkami limonki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g