Francuski krem brulee

pyszny deser na każdą ucztę! Szczyt wyrafinowania! Kiedy byłem w podróży służbowej we Francji, urzekł mnie jeden deser, którego nazwę zapisałem w notatniku-Crème Brûlée. Po kilku tygodniach, już w domu, udało mi się zdobyć przepis na klasyczny francuski deser creme brulee. Próbowałem powtórzyć arcydzieło - jest pyszne! O tym, że nie jestem we Francji, przypominały tylko moje domowe formy, pod każdym innym względem - identyczny smak!)))
EvgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 45 % 18 g
węglowodany 45 % 18 g
322 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 h 10 min

1. Wlej śmietanę do rondla, dodaj wanilię, zeskrobując strąk, podgrzej na ogniu, ale nie gotuj.

2. Umieść żółtka i cukier w głębokiej misce, ubijaj ze średnią prędkością przez około dwie minuty, aż masa się rozjaśni.

3. Nie przestając bić, bardzo ostrożnie, cienkim strumieniem, wlej gorącą śmietanę i ubij wszystko razem, aż będzie całkowicie gładkie, aż obie masy staną się jednym.

4. Umieść złożony ręcznik kuchenny na dnie blachy do pieczenia (blacha do pieczenia powinna być z wysokim bokiem, ponieważ będzie tam wlewać wodę). Ustaw małe foremki do pieczenia na blasze do pieczenia.

5. Wypełnij kokilki powstałym kremem około 3/4 całkowitej objętości.

6. Wlej gorącą wodę do blachy do pieczenia w taki sposób, aby sięgała połowy wysokości kokilek.

7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Następnie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i ostudź do temperatury pokojowej bez wyjmowania kokilek z kąpieli wodnej.

8. Schłodzić deser przez 4 godziny (można go nawet pozostawić na noc).

przed podaniem posyp powierzchnię każdego deseru łyżeczką cukru i przypal palnikiem kuchennym, aż utworzy się karmelowa skórka.

podawaj i ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Strąk wanilii - 287   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy