skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej śmietanę do rondla, dodaj wanilię, zeskrobując strąk, podgrzej na ogniu, ale nie gotuj.
2. Umieść żółtka i cukier w głębokiej misce, ubijaj ze średnią prędkością przez około dwie minuty, aż masa się rozjaśni.
3. Nie przestając bić, bardzo ostrożnie, cienkim strumieniem, wlej gorącą śmietanę i ubij wszystko razem, aż będzie całkowicie gładkie, aż obie masy staną się jednym.
4. Umieść złożony ręcznik kuchenny na dnie blachy do pieczenia (blacha do pieczenia powinna być z wysokim bokiem, ponieważ będzie tam wlewać wodę). Ustaw małe foremki do pieczenia na blasze do pieczenia.
5. Wypełnij kokilki powstałym kremem około 3/4 całkowitej objętości.
6. Wlej gorącą wodę do blachy do pieczenia w taki sposób, aby sięgała połowy wysokości kokilek.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Następnie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i ostudź do temperatury pokojowej bez wyjmowania kokilek z kąpieli wodnej.
8. Schłodzić deser przez 4 godziny (można go nawet pozostawić na noc).
przed podaniem posyp powierzchnię każdego deseru łyżeczką cukru i przypal palnikiem kuchennym, aż utworzy się karmelowa skórka.
podawaj i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Strąk wanilii - 287 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g