ciasto Pijana wiśnia bez skondensowanego mleka

czekoladowa rozkosz dla prawdziwych smakoszy! Ciasto Pijana wiśnia ma smak czekoladowo-jagodowy, nutę przyjemnej kwaskowatości, wyraźnie wyraźny smak alkoholu. Przygotowuję to ciasto nie tylko na herbatę, ale na specjalne okazje, na przykład na romantyczną kolację przy świecach - to, czego potrzebuję!
lasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 66 % 35 g
264 kcal
IG: 37 / 0 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 20 h 10 min

1. Wieczorem napełnij wiśnie koniakiem, pozostaw do rana, a następnie usuń nasiona z wiśni.

2. Oddziel białka od żółtek, ubij osobno cukrem, dzieląc go (cukier) na pół. Ubij żółtka na biało - tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił, a białka - do stabilnych szczytów.

3. Połącz ubite białka z żółtkami, przesiej do nich mąkę i proszek kakaowy, zagniataj gładkie ciasto. Mieszaj ostrożnie, powoli, używając drewnianej lub silikonowej szpatułki.

4. Formę (18 cm średnicy) smarujemy masłem, wkładamy do niej ciasto i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około pół godziny.

5. Zostawiamy biszkopt na 8 godzin, aby przy dalszych manipulacjach nie kruszył się (bardzo wygodnie jest gotować wieczorem, a następnie pozostawić do rana).

6. Następnie, po określonym czasie, przecinamy biszkopt na pół, wyjmujemy okruchy z każdej połowy, pozostawiając talerz biszkoptowy o ścianach około 1-1, 5 cm.

7. Ubij śmietanę z cukrem pudrem, pokrój miękisz na kawałki.

8. W przestronnej misce wymieszaj miękisz ze śmietaną, rozłóż namoczone wiśnie, dodaj drobno posiekaną czekoladę, wszystko dokładnie wymieszaj.

9. Wypełnij połówki powstałym nadzieniem i ponownie połącz ciasto.

10. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, dodaj do niej rozgrzaną śmietanę, wymieszaj ganache trzepaczką na gładką, błyszczącą masę.

11. Ciasto pokrywamy ganache ze wszystkich stron, pozwalamy "chwycić" i przykrywamy po raz drugi (do tego czasu ganache w misce może stwardnieć, więc aby ponownie pokryć, należy go stopić w kuchence mikrofalowej).

12. Za pomocą noża usuwamy wióry z czekolady (czekolada powinna mieć temperaturę pokojową), dekorujemy nią ciasto. Rozłóż wiśnie koktajlowe na środku - nada ciastu niepowtarzalny urok.

Wesołych spotkań i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy