skład / składniki
metoda gotowania
1. Wieczorem napełnij wiśnie koniakiem, pozostaw do rana, a następnie usuń nasiona z wiśni.
2. Oddziel białka od żółtek, ubij osobno cukrem, dzieląc go (cukier) na pół. Ubij żółtka na biało - tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił, a białka - do stabilnych szczytów.
3. Połącz ubite białka z żółtkami, przesiej do nich mąkę i proszek kakaowy, zagniataj gładkie ciasto. Mieszaj ostrożnie, powoli, używając drewnianej lub silikonowej szpatułki.
4. Formę (18 cm średnicy) smarujemy masłem, wkładamy do niej ciasto i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około pół godziny.
5. Zostawiamy biszkopt na 8 godzin, aby przy dalszych manipulacjach nie kruszył się (bardzo wygodnie jest gotować wieczorem, a następnie pozostawić do rana).
6. Następnie, po określonym czasie, przecinamy biszkopt na pół, wyjmujemy okruchy z każdej połowy, pozostawiając talerz biszkoptowy o ścianach około 1-1, 5 cm.
7. Ubij śmietanę z cukrem pudrem, pokrój miękisz na kawałki.
8. W przestronnej misce wymieszaj miękisz ze śmietaną, rozłóż namoczone wiśnie, dodaj drobno posiekaną czekoladę, wszystko dokładnie wymieszaj.
9. Wypełnij połówki powstałym nadzieniem i ponownie połącz ciasto.
10. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, dodaj do niej rozgrzaną śmietanę, wymieszaj ganache trzepaczką na gładką, błyszczącą masę.
11. Ciasto pokrywamy ganache ze wszystkich stron, pozwalamy "chwycić" i przykrywamy po raz drugi (do tego czasu ganache w misce może stwardnieć, więc aby ponownie pokryć, należy go stopić w kuchence mikrofalowej).
12. Za pomocą noża usuwamy wióry z czekolady (czekolada powinna mieć temperaturę pokojową), dekorujemy nią ciasto. Rozłóż wiśnie koktajlowe na środku - nada ciastu niepowtarzalny urok.
Wesołych spotkań i dobrego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g