ciasto potłuczone szkło z biszkoptem

rozpływające się w ustach ciasto z kolorowej galaretki z kostkami biszkoptu. Takie ciasto gotuje się przez długi czas, ale wynik jest wart czasu. W rzeczywistości nie jest to takie trudne, ponieważ głównym czasem jest zestalenie galaretki. Aby zaoszczędzić trochę czasu, możesz kupić gotowe ciasta biszkoptowe na ciasto. Bardzo ważny punkt-śmietany z żelatyną nie można długo ubijać, ponieważ masa szybko twardnieje.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 60 % 25 g
209 kcal
IG: 4 / 8 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wymaganą liczbę składników na liście: galaretkę w trzech różnych kolorach, żelatynę, śmietanę, cukier i cukier waniliowy, jajka, mąkę i proszek do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej zawartość każdej torebki galaretki do wrzącej wody i rozpuść. Na jedną torebkę potrzebujesz 400 ml wrzącej wody. Łatwiej jest rozpuścić galaretkę w półlitrowych słoikach. Zostawiamy słoiki z galaretką, aby ostygły do temperatury pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie przygotuj biszkopt. Aby upiec biszkopt, weź prostokątny kształt, przykryj go folią lub papierem do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz przejdź do samego biszkoptu: wbij jajka do pojemnika, dodaj pół szklanki cukru i cukru waniliowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze ubij masę jajeczną mikserem, aż objętość potroi się, około 4 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej mąkę z proszkiem do pieczenia do ubitych jajek, szybko wymieszaj i ugniataj mikserem z małą prędkością przez pół minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ciasto biszkoptowe do przygotowanej formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Formę z ciastem wkładamy do piekarnika, włączamy i pieczemy biszkopt przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Temperatura powinna rosnąć stopniowo.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowego biszkoptu odstawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyjmujemy z formy i schładzamy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy galaretka ostygnie do temperatury pokojowej, wlej ją do pojemników, wygodnie jest używać plastikowych pojemników.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pojemniki z galaretką wkładamy do lodówki na 8 godzin, galaretka powinna dobrze zestalić się i uelastycznić, aby można ją było pokroić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy galaretka dobrze stwardnieje, przygotujemy formę do ciasta – należy ją przykryć folią spożywczą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Schłodzony biszkopt kroimy w kostkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zamrożoną galaretkę kroimy również w kostki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Umieść kolorowe kostki galaretki w dużym pojemniku.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozpuszczamy żelatynę w 2/3 szklankach wrzącej wody, najważniejsze jest to, że się topi, nie trzeba jej schładzać.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Połącz śmietanę z pół szklanki cukru, cukrem waniliowym i zacznij ubijać. Ubij mikserem, aż cukier się rozpuści, około dwóch minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie wlej żelatynę do kwaśnej śmietany i wymieszaj mikserem przez kolejne pół minuty.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wlać kostki galaretki z kwaśną śmietaną i szybko wymieszać.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż połowę masy galaretki w przygotowanej formie.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Układamy kostki herbatników na galaretowatej masie.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Biszkopt ponownie pokrywamy masą galaretową.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Włóż wypełnioną formę do lodówki na dwie godziny, możesz dłużej.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Gdy ciasto potłuczone szkło z herbatnikiem dobrze stwardnieje, wyjmujemy je z lodówki i usuwamy z niego formę.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Następnie przykryj ciasto płaskim talerzem.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Odwróć ciasto na talerz.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Uwolnij ciasto z folii spożywczej, łatwo się oddziela, nie uszkadzając powierzchni ciasta.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Ciasto potłuczone szkło z biszkoptem jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy