skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wymaganą liczbę składników na liście: galaretkę w trzech różnych kolorach, żelatynę, śmietanę, cukier i cukier waniliowy, jajka, mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 2:
Wlej zawartość każdej torebki galaretki do wrzącej wody i rozpuść. Na jedną torebkę potrzebujesz 400 ml wrzącej wody. Łatwiej jest rozpuścić galaretkę w półlitrowych słoikach. Zostawiamy słoiki z galaretką, aby ostygły do temperatury pokojowej.
Krok 3:
W międzyczasie przygotuj biszkopt. Aby upiec biszkopt, weź prostokątny kształt, przykryj go folią lub papierem do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym.
Krok 4:
Teraz przejdź do samego biszkoptu: wbij jajka do pojemnika, dodaj pół szklanki cukru i cukru waniliowego.
Krok 5:
Dobrze ubij masę jajeczną mikserem, aż objętość potroi się, około 4 minut.
Krok 6:
Następnie wlej mąkę z proszkiem do pieczenia do ubitych jajek, szybko wymieszaj i ugniataj mikserem z małą prędkością przez pół minuty.
Krok 7:
Wlej ciasto biszkoptowe do przygotowanej formy.
Krok 8:
Formę z ciastem wkładamy do piekarnika, włączamy i pieczemy biszkopt przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Temperatura powinna rosnąć stopniowo.
Krok 9:
Gotowego biszkoptu odstawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyjmujemy z formy i schładzamy.
Krok 10:
Gdy galaretka ostygnie do temperatury pokojowej, wlej ją do pojemników, wygodnie jest używać plastikowych pojemników.
Krok 11:
Pojemniki z galaretką wkładamy do lodówki na 8 godzin, galaretka powinna dobrze zestalić się i uelastycznić, aby można ją było pokroić.
Krok 12:
Gdy galaretka dobrze stwardnieje, przygotujemy formę do ciasta – należy ją przykryć folią spożywczą.
Krok 13:
Schłodzony biszkopt kroimy w kostkę.
Krok 14:
Zamrożoną galaretkę kroimy również w kostki.
Krok 15:
Umieść kolorowe kostki galaretki w dużym pojemniku.
Krok 16:
Rozpuszczamy żelatynę w 2/3 szklankach wrzącej wody, najważniejsze jest to, że się topi, nie trzeba jej schładzać.
Krok 17:
Połącz śmietanę z pół szklanki cukru, cukrem waniliowym i zacznij ubijać. Ubij mikserem, aż cukier się rozpuści, około dwóch minut.
Krok 18:
Następnie wlej żelatynę do kwaśnej śmietany i wymieszaj mikserem przez kolejne pół minuty.
Krok 19:
Wlać kostki galaretki z kwaśną śmietaną i szybko wymieszać.
Krok 20:
Rozłóż połowę masy galaretki w przygotowanej formie.
Krok 21:
Układamy kostki herbatników na galaretowatej masie.
Krok 22:
Biszkopt ponownie pokrywamy masą galaretową.
Krok 23:
Włóż wypełnioną formę do lodówki na dwie godziny, możesz dłużej.
Krok 24:
Gdy ciasto potłuczone szkło z herbatnikiem dobrze stwardnieje, wyjmujemy je z lodówki i usuwamy z niego formę.
Krok 25:
Następnie przykryj ciasto płaskim talerzem.
Krok 26:
Odwróć ciasto na talerz.
Krok 27:
Uwolnij ciasto z folii spożywczej, łatwo się oddziela, nie uszkadzając powierzchni ciasta.
Krok 28:
Ciasto potłuczone szkło z biszkoptem jest gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g