skład / składniki
metoda gotowania
ZACZYNAMY GOTOWAĆ CIASTA:
1. Oddziel białka od żółtek. Lekko ubij żółtka olejem roślinnym.
2. W ciepłej wodzie rozpuść kakao w jak największym stopniu i wymieszaj z żółtkami.\
3. Wymieszaj przesianą mąkę, 1/3 cukru, proszek do pieczenia, wanilinę i sól. Dodaj suche składniki do mieszanki żółtka i ubij wszystko z dużą prędkością przez minutę.
4. Białka ubić na mocne szczyty stopniowo dodając cukier.
5. Delikatnie wymieszaj białka z ciastem, delikatnie mieszając szpatułką w jednym kierunku (na przykład zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby białka nie spadły).
6. Następnie włóż ciasto do formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez około 35-40 minut (orientuj się w piekarniku). Gotowość do sprawdzenia wykałaczką lub naciśnięcia palcem, w gotowym biszkopcie po naciśnięciu nie ma śladu. I biszkopty boją się gwałtownego spadku temperatury, więc lepiej wyłączyć piekarnik i pozwolić mu całkowicie ostygnąć w piekarniku z otwartymi drzwiami. Gotowy schłodzony biszkopt podzielić na 2 ciasta.
gdy biszkopt ostygnie, przygotuj praliny:
1.Podgrzej białą czekoladę w łaźni wodnej.
2.Połamać gofry (użyłam płatków kukurydzianych z suchego śniadania), wysuszyć orzechy i wszystko ułożyć na pergaminie.
3. Wlej czekoladę na orzechy i gofry i wymieszaj. Wstaw do lodówki, aż stwardnieje.
GOTOWANIE KREMU:
1.Utrzeć żółtka z cukrem i mąką. Mieszanina okaże się grudkowata, a nie płynna.
2.Zagotuj mleko w rondlu o grubych ściankach.
3.Wlej połowę gorącego mleka do mieszanki jajecznej i szybko ubij, aby nie było grudek.
4.Połącz mieszaninę mleczno-jajeczną z pozostałym mlekiem i kontynuuj podgrzewanie na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy mieszanina zacznie gęstnieć-dodaj kakao, kontynuuj mieszanie do wymaganej gęstości kremu.
MONTAŻ CIASTA:
1.Połóż pierwsze ciasto, posmaruj kremem czekoladowym.
2.Rozłóż glazurowane gofry i orzechy, posmaruj kremem.
3.Przykryj drugim ciastem i połóż krem, do dekoracji użyłem migdałów i okruchów wafla.
4.Umieść ciasto na 3-4 godziny w lodówce (możesz na noc).
ciesz się czekoladową kreacją, traktuj gości!!!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Gofry - 350 kcal/100g