Wafel ciasto czekoladowe cud

ciasto czekoladowe z pralinami i kremem-pyszne!
słodycze na diecieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 23 % 13 g
węglowodany 67 % 38 g
290 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

ZACZYNAMY GOTOWAĆ CIASTA:
1. Oddziel białka od żółtek. Lekko ubij żółtka olejem roślinnym.
2. W ciepłej wodzie rozpuść kakao w jak największym stopniu i wymieszaj z żółtkami.\
3. Wymieszaj przesianą mąkę, 1/3 cukru, proszek do pieczenia, wanilinę i sól. Dodaj suche składniki do mieszanki żółtka i ubij wszystko z dużą prędkością przez minutę.
4. Białka ubić na mocne szczyty stopniowo dodając cukier.
5. Delikatnie wymieszaj białka z ciastem, delikatnie mieszając szpatułką w jednym kierunku (na przykład zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby białka nie spadły).
6. Następnie włóż ciasto do formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez około 35-40 minut (orientuj się w piekarniku). Gotowość do sprawdzenia wykałaczką lub naciśnięcia palcem, w gotowym biszkopcie po naciśnięciu nie ma śladu. I biszkopty boją się gwałtownego spadku temperatury, więc lepiej wyłączyć piekarnik i pozwolić mu całkowicie ostygnąć w piekarniku z otwartymi drzwiami. Gotowy schłodzony biszkopt podzielić na 2 ciasta.

gdy biszkopt ostygnie, przygotuj praliny:
1.Podgrzej białą czekoladę w łaźni wodnej.
2.Połamać gofry (użyłam płatków kukurydzianych z suchego śniadania), wysuszyć orzechy i wszystko ułożyć na pergaminie.
3. Wlej czekoladę na orzechy i gofry i wymieszaj. Wstaw do lodówki, aż stwardnieje.

GOTOWANIE KREMU:
1.Utrzeć żółtka z cukrem i mąką. Mieszanina okaże się grudkowata, a nie płynna.
2.Zagotuj mleko w rondlu o grubych ściankach.
3.Wlej połowę gorącego mleka do mieszanki jajecznej i szybko ubij, aby nie było grudek.
4.Połącz mieszaninę mleczno-jajeczną z pozostałym mlekiem i kontynuuj podgrzewanie na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy mieszanina zacznie gęstnieć-dodaj kakao, kontynuuj mieszanie do wymaganej gęstości kremu.

MONTAŻ CIASTA:
1.Połóż pierwsze ciasto, posmaruj kremem czekoladowym.
2.Rozłóż glazurowane gofry i orzechy, posmaruj kremem.
3.Przykryj drugim ciastem i połóż krem, do dekoracji użyłem migdałów i okruchów wafla.
4.Umieść ciasto na 3-4 godziny w lodówce (możesz na noc).

ciesz się czekoladową kreacją, traktuj gości!!!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Gofry - 350   kcal/100g

Podobne przepisy