pieczony szczupak po królewsku

służy jako dekoracja stołu! Święto brzucha zapewnione! Bardzo smaczne danie! Goście docenią!
LidiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 10 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 25 % 5 g
104 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Ostrożnie zdejmij skórę ze szczupaka, odetnij ogon, oczyść sam filet z nasion. Sól i pieprz po wewnętrznej stronie skóry.
2. Drobno posiekaną cebulę (2 szt.) smażyć na oleju roślinnym, następnie dodać pieczarki i dusić do miękkości.
3. Filet ze szczupaka, smalec, dwie cebule, czosnek, zioła i chleb namoczony w mleku przewijamy dwukrotnie przez maszynę do mięsa.
4. Dodaj smażoną cebulę i grzyby do mięsa mielonego, dwa jajka, sól i pieprz - wymieszaj.
5. Wypełnij skórę szczupaka mięsem mielonym. Kładziemy folię na blasze do pieczenia i kładziemy na niej cebulę i marchewkę pokrojoną w kółko. Następnie połóż szczupaka i przykryj cebulą i marchewką.
6. Zawiń w folię i wyślij do piekarnika na 1 godzinę w 200 stopniach.
SMACZNEGO!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy