skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem. niech będzie temperatura pokojowa. brałam twaróg w brykiecie)
Krok 2:
Oddziel żółtka od białek. dodaj żółtka do twarogu
Krok 3:
Ubij białka ze szczyptą soli lub cukru, jak chcesz
Krok 4:
Dodaj śmietanę i skrobię. nie zapomnij o cukrze! ubij mikserem
Krok 5:
Ubite białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy
Krok 6:
Okazuje się płynną śmietaną. próbujemy i rozumiemy, czy mamy wystarczająco dużo cukru. jeśli nie, Dodaj i wymieszaj. odstawiamy na 10 minut
Krok 7:
Weź formę i przykryj ją pergaminem. wlej naszą mieszaninę do piekarnika o temperaturze 200 stopni, aż będzie gotowa. Zajęło mi to godzinę. spójrz na swój piekarnik. każdy jest inny
Krok 8:
Nie otwieramy piekarnika. zapiekanka wzrośnie, a następnie opadnie. odstawiamy
Krok 9:
Schłodzona zapiekanka lub w lodówce będzie trochę trzymana, liyo w pokoju i jemy)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g