tarta Caprese z pomidorami i serem mozzarella

pyszna warstwowa tarta Caprese z pomidorami i mozzarellą.
EdaprostaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 11 g
tłuszcze 41 % 17 g
węglowodany 32 % 13 g
230 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

wstępnie rozmrozić ciasto francuskie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
pokrój pomidory na duże pierścienie o grubości 5-6 mm, włóż do formy, polej olejem, Posol. Włóż do piekarnika na 20 minut. Po 20 minutach wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
przygotuj ser. Wytnij koła o grubości 4-5 mm.
rozwałkuj ciasto, lepiej zrobić to na pergaminie.
przenieś ciasto na blachę do pieczenia, rozłóż na wierzchu naprzemiennie pomidory i ser. Posyp solą, pieprzem, przyprawami. Tworzymy boki i smarujemy je wstrząśniętym jajkiem. Na koniec polej olejem pomidory i ser.
obniżymy temperaturę piekarnika do 180 stopni. Stawiamy na 15-20 minut.
cudowne ciasto warstwowe Caprese jest gotowe) smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ciasto francuskie drożdżowe - 362   kcal/100g

Podobne przepisy