tarta Caprese z pomidorami i serem mozzarella
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
wstępnie rozmrozić ciasto francuskie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
pokrój pomidory na duże pierścienie o grubości 5-6 mm, włóż do formy, polej olejem, Posol. Włóż do piekarnika na 20 minut. Po 20 minutach wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
przygotuj ser. Wytnij koła o grubości 4-5 mm.
rozwałkuj ciasto, lepiej zrobić to na pergaminie.
przenieś ciasto na blachę do pieczenia, rozłóż na wierzchu naprzemiennie pomidory i ser. Posyp solą, pieprzem, przyprawami. Tworzymy boki i smarujemy je wstrząśniętym jajkiem. Na koniec polej olejem pomidory i ser.
obniżymy temperaturę piekarnika do 180 stopni. Stawiamy na 15-20 minut.
cudowne ciasto warstwowe Caprese jest gotowe) smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ciasto francuskie drożdżowe - 362 kcal/100g