skład / składniki
metoda gotowania
pieczemy ciasta:
1. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Ubij białka z cukrem (weź połowę - 65 GR) na mocne szczyty, ubij również żółtka z pozostałym białym cukrem.
2. Połącz ubite białka i żółtka razem, delikatnie wymieszaj.
3. Przesiej mąkę i proszek kakaowy, wymieszaj ciasto ruchami od góry do dołu.
4. Roztop masło, ostudź i bardzo ostrożnie włóż do ciasta, próbując wlać wzdłuż ściany miski. Jeszcze raz wymieszaj.
5. Wlać ciasto do dzielonej formy (średnica 18-20 cm) do pieczenia (wstępnie wyłożyć spód pergaminem, aby uniknąć wycieku).
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
7. Niech biszkopt ostygnie na ruszcie. Nie spiesz się, aby usunąć go z formy: gdy biszkopt ostygnie, sam odsunie się od ścian.
gotowanie śmietany:
1. Włóż żółtko do rondla, wlej łyżkę wody, wymieszaj trzepaczką.
2. Następnie wlej skondensowane mleko i wyślij patelnię do kąpieli wodnej. Ciągle mieszając doprowadzamy do zgęstnienia.
3. Ubij masło wanilią za pomocą miksera, aż stanie się przewiewne i bujne, a następnie wlej przygotowane mleko skondensowane w częściach.
4. W powstałym śmietanie przesiej proszek kakaowy, ponownie ubij wszystko razem, aż będzie całkowicie jednorodne.
zbieranie ciasta:
1. Pokrój biszkopt na trzy ciasta i obficie posmaruj każde ciasto kremem (z wyjątkiem górnego). Wierzch smarujemy grubym dżemem (możesz dżem lub konfiturę) i wysyłamy do lodówki na półtorej do dwóch godzin.
przygotuj lukier i udekoruj nim ciasto:
1. Połącz olej z czekoladą, podgrzej na małym ogniu, aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Przefiltruj lukier przez drobne sito i polej nim ciasto.
2. Ciasto należy schłodzić przez co najmniej godzinę, po czym można je podać.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g