ciasto czekoladowe Praga ze skondensowanym mlekiem

Zrób piękne ciasto własnymi rękami i poczęstuj rodzinę! Większość ma taką opinię: ciasto powinno być tylko na wakacje. Ale w naszej rodzinie wszystko jest znacznie prostsze-ciasto bez powodu daje wspaniały nastrój i przyjazną atmosferę w każdym codziennym życiu. Oto jeden z prostych przepisów, których używałem więcej niż raz i mogę powiedzieć nawet początkującym kucharzom - wszystko się ułoży!
NusjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 44 % 29 g
węglowodany 47 % 31 g
403 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 40 min

pieczemy ciasta:

1. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Ubij białka z cukrem (weź połowę - 65 GR) na mocne szczyty, ubij również żółtka z pozostałym białym cukrem.

2. Połącz ubite białka i żółtka razem, delikatnie wymieszaj.

3. Przesiej mąkę i proszek kakaowy, wymieszaj ciasto ruchami od góry do dołu.

4. Roztop masło, ostudź i bardzo ostrożnie włóż do ciasta, próbując wlać wzdłuż ściany miski. Jeszcze raz wymieszaj.

5. Wlać ciasto do dzielonej formy (średnica 18-20 cm) do pieczenia (wstępnie wyłożyć spód pergaminem, aby uniknąć wycieku).

6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

7. Niech biszkopt ostygnie na ruszcie. Nie spiesz się, aby usunąć go z formy: gdy biszkopt ostygnie, sam odsunie się od ścian.

gotowanie śmietany:

1. Włóż żółtko do rondla, wlej łyżkę wody, wymieszaj trzepaczką.

2. Następnie wlej skondensowane mleko i wyślij patelnię do kąpieli wodnej. Ciągle mieszając doprowadzamy do zgęstnienia.

3. Ubij masło wanilią za pomocą miksera, aż stanie się przewiewne i bujne, a następnie wlej przygotowane mleko skondensowane w częściach.

4. W powstałym śmietanie przesiej proszek kakaowy, ponownie ubij wszystko razem, aż będzie całkowicie jednorodne.

zbieranie ciasta:

1. Pokrój biszkopt na trzy ciasta i obficie posmaruj każde ciasto kremem (z wyjątkiem górnego). Wierzch smarujemy grubym dżemem (możesz dżem lub konfiturę) i wysyłamy do lodówki na półtorej do dwóch godzin.

przygotuj lukier i udekoruj nim ciasto:

1. Połącz olej z czekoladą, podgrzej na małym ogniu, aż składniki całkowicie się rozpuszczą. Przefiltruj lukier przez drobne sito i polej nim ciasto.

2. Ciasto należy schłodzić przez co najmniej godzinę, po czym można je podać.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy