babeczki z cukinią i serem

bardzo delikatne babeczki z cukinią i serem-smaczne i zdrowe! Takie proste wypieki można przygotować na śniadanie, a do tego czasu zajmuje to bardzo mało. Często dzieci nie szanują tego warzywa. Ale w tych babeczkach cukinia jest nie do poznania, więc bez problemu możesz nakarmić małe "nehochuh". Babeczki są zaskakująco delikatne. Można je również podawać jako przekąski. Moim zdaniem babeczki z cukinią następnego dnia są jeszcze smaczniejsze.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 7 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 49 % 17 g
190 kcal
IG: 18 / 12 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinia i ser zetrzyj na grubej tarce. Wyciśnij sok z cukinii.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz cukinię i ser, sól, wbij jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj drobno posiekane warzywa (użyłem pietruszki i koperku), wlej masło i mleko, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej semolinę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest gęsty, dodaj trochę mleka, jeśli jest cienki - mąka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj porcje foremek olejem i napełnij 2/3 wysokości. Piec babeczki w temperaturze 180 stopni. 25-30 minut na złoty kolor. Gotowość sprawdzamy za pomocą belki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozwól wypiekom trochę ostygnąć i wyjmij. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy