skład / składniki
metoda gotowania
1. Pieczemy ciasta:
rozbij jajka do głębokiej miski, wlej cukier, dodaj miód. Ubij składniki mikserem, ustawiając miskę na łaźni parowej (wlej wodę do dużego rondla, Wyślij do ognia, zagotuj, Ustaw miskę na nim).
gdy zawartość wzrośnie 3 razy, wyjmij miskę z łaźni parowej, pozwól masie ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie przesiej do niego mąkę z proszkiem do pieczenia, zagniataj ciasto. Zawijamy go w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na 4 godziny.
po określonym czasie wyjmujemy ciasto, formujemy z niego cienkie ciasta (o grubości około 0,5 cm). Pieczemy każdy z nich w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 4 minuty (ciasta są cienkie - szybko się pieczą, a podczas pieczenia będą grubsze).
2. Przygotowanie kremu:
rozłóż białka w głębokiej misce, wlej cukier, szczyptę soli, Wyślij do łaźni wodnej i ubij masę, aż kryształy cukru się rozpuszczą. Masa powinna stać się śnieżnobiała, dobrze utrzymująca swój kształt. Pozostaw białka do ostygnięcia.
w międzyczasie ubij zmiękczone masło, aż będzie bujne i włóż je w części do masy białkowej. Kontynuuj ubijanie, aż krem stanie się błyszczący, jednorodny, gładki.
3 Montaż i wystrój ciasta:
zbieramy ciasto, smarując ciasta kremem (ciasto ma jeszcze Okrągły kształt, zmienimy je nieco później, gdy ciasta będą wystarczająco nasycone). Ciasto wysyłamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, odcinamy boki i formujemy z nich górną część maszyny. Posmaruj ciasto pozostałą śmietaną, starannie wyrównując szpatułką do gotowania. Ciasto schładzamy przez kolejną godzinę w lodówce, aby nałożyć kolejną warstwę kremu.
i dopiero po tych procedurach przystępujemy do dekorowania ciasta mastyksem. Tutaj instrukcje nie są już potrzebne - uruchamiamy wyobraźnię i tworzymy piękno! Chcę zauważyć, że pracuję z mastyksem z wyprzedzeniem, przygotowuję niezbędne kolory, przechowuję je w lodówce w zamkniętym pojemniku, a następnie rozwijam i wycinam części o pożądanym rozmiarze.
zaskocz swoich bliskich i bliskich, bądź zdrowy i szczęśliwy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g