skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj tuszę: usuń pozostałe pióra, nadmiar tłuszczu, spłucz pod bieżącą wodą.
2. Wymieszaj sól i pieprz, dokładnie przetrzyj tuszę wewnątrz i na zewnątrz.
3. Umieść gęś w plastikowej torbie (ciasnej, bez dziur), wlej do niej wytrawne wino, ostrożnie zawiąż torbę (jest to bardzo ważne, aby nie przeciekać), energicznie wstrząśnij, a następnie umieść w wygodnym głębokim pojemniku o odpowiedniej wielkości. Wyślij do lodówki na 10-12 godzin, aby mięso było odpowiednio marynowane.
4. Usuń gęś z marynaty, spłucz zimną wodą. Nasmaruj Gęś olejem roślinnym i umieść w rękawie do pieczenia, umieszczając kilka klocków ziemniaczanych pod spodem (jest to taki manewr, który zapobiega przypaleniu się pleców). Zabezpiecz rękaw po obu stronach, włóż do formy (oczywiście głębokiej) i wyślij do piekarnika, podgrzewając go do 200 stopni.
5. Ziemniaki umyć, obrać, grubo posiekać.
6. Dokładnie po godzinie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i gotuj ptaka przez kolejne dwie godziny (na każdy kg mięsa - odpowiednio 1 godzina pieczenia - 3 kg = 3 godziny). 50-60 minut przed gotowaniem ostrożnie odetnij rękaw, zalej tuszę stopionym tłuszczem, rozłóż ziemniaki. Gotuj drób i ziemniaki przez pozostały czas.
7. Czas zdobyć Gęś. Ach, co za pachnący przystojniak! Tłuszcz, który stopił się podczas pieczenia, odcedź i zjedz do innych potraw, a Gęś połóż na talerzu, ułóż ziemniaki po bokach i podawaj raczej na stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g