gęś w rękawie z ziemniakami

Zaskocz rodzinę, podając tak piękne danie! Pierwszy raz ugotowałam Gęś! Okazał się doskonały. Moi domownicy byli nadmiernie zaskoczeni, widząc tak przystojnego mężczyznę na świątecznym stole. Smak jest niesamowity!
KokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 20 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 12 % 4 g
191 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 h 50 min

1. Przygotuj tuszę: usuń pozostałe pióra, nadmiar tłuszczu, spłucz pod bieżącą wodą.

2. Wymieszaj sól i pieprz, dokładnie przetrzyj tuszę wewnątrz i na zewnątrz.

3. Umieść gęś w plastikowej torbie (ciasnej, bez dziur), wlej do niej wytrawne wino, ostrożnie zawiąż torbę (jest to bardzo ważne, aby nie przeciekać), energicznie wstrząśnij, a następnie umieść w wygodnym głębokim pojemniku o odpowiedniej wielkości. Wyślij do lodówki na 10-12 godzin, aby mięso było odpowiednio marynowane.

4. Usuń gęś z marynaty, spłucz zimną wodą. Nasmaruj Gęś olejem roślinnym i umieść w rękawie do pieczenia, umieszczając kilka klocków ziemniaczanych pod spodem (jest to taki manewr, który zapobiega przypaleniu się pleców). Zabezpiecz rękaw po obu stronach, włóż do formy (oczywiście głębokiej) i wyślij do piekarnika, podgrzewając go do 200 stopni.

5. Ziemniaki umyć, obrać, grubo posiekać.

6. Dokładnie po godzinie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i gotuj ptaka przez kolejne dwie godziny (na każdy kg mięsa - odpowiednio 1 godzina pieczenia - 3 kg = 3 godziny). 50-60 minut przed gotowaniem ostrożnie odetnij rękaw, zalej tuszę stopionym tłuszczem, rozłóż ziemniaki. Gotuj drób i ziemniaki przez pozostały czas.

7. Czas zdobyć Gęś. Ach, co za pachnący przystojniak! Tłuszcz, który stopił się podczas pieczenia, odcedź i zjedz do innych potraw, a Gęś połóż na talerzu, ułóż ziemniaki po bokach i podawaj raczej na stole.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy