Ciasto Serce bez mastyksu

jasne ciasto w kształcie serca zachwyci ukochaną osobę! Chcę podzielić się przepisem na ciasto, które przygotowywałam na 10. rocznicę naszego ślubu. Wszystkim gościom spodobał się ten cud, mam nadzieję, że docenisz również przygotowanie tego rodzaju ciasta)
Lenochka5Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 28 % 14 g
węglowodany 62 % 31 g
273 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 17 h 30 min

1. Pierwszą rzeczą do zrobienia jest upieczenie ciast (należy piec wieczorem, aby biszkopt mógł leżeć w lodówce przez noc):

- w wygodnej głębokiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem kakaowym, dodaj proszek do pieczenia, cukier;

- roztop masło i pozwól mu trochę ostygnąć;

- w osobnym pojemniku wymieszaj jajka, mleko i wrzącą wodę, ubij trochę zwykłą trzepaczką;

- połącz powstałą masę z suchymi składnikami, delikatnie mieszając ciasto trzepaczką, aż będzie gładkie.

wykładamy formę pergaminem, rozprowadzamy ciasto, wyrównujemy i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut. Następnie wyjmij formę z piekarnika i ostudź przez około 15 minut, a następnie odwróć biszkopt na ruszt i ostrożnie usuń pergamin. Pozostaw na noc w lodówce.

2. Rano przygotujemy dżem malinowy. Aby to zrobić, umyj maliny, pozwól wodzie spłynąć, połącz z cukrem, Wyślij do ognia. Doprowadzić masę jagodową do wrzenia i ostudzić, a następnie przetrzeć przez sito.

3. Ubij ser śmietankowy z cukrem. I ubij śmietanę (dobrze schłodzoną) osobno, aż będą mocne, stabilne szczyty. Łączymy bitą śmietanę z przygotowanym serem śmietankowym, robimy to bardzo ostrożnie.

4. Pokrój biszkopt na dwa ciasta. Większość dżemu rozprowadzamy na Dolnym cieście, następnie nakładamy prawie cały krem i pokrywamy drugim ciastem. Na drugie ciasto nakładamy resztę dżemu (czyli około 1/3) i pokrywamy go resztą kremu. Wysyłamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

5. Teraz podgrzej śmietanę, włóż do niej czekoladę, rozbijając ją na kawałki. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. Masa powinna stać się gładka i błyszcząca. Pokrywamy go folią spożywczą i wysyłamy do zamrażarki na 10 minut. Następnie ubij masę, aż stanie się jasna i przewiewna.

6. Wyjmujemy ciasto, pokrywamy je powstałą masą powietrzną ze wszystkich stron i polewamy lukrem (aby przygotować lukier, rozpuść czekoladę, dodaj do niej mały kawałek masła, mieszaj, aż będzie gładka). Gdy ciasto jest zimne, lukier natychmiast twardnieje, tworząc błyszczącą platformę na powierzchni ciasta i piękne smugi.

7. Ciasto dekorujemy jagodami (mam truskawki, porzeczki).

wszystko, ciasto jest gotowe!

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Świeżo mrożona czarna porzeczka - 44   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy