skład / składniki
metoda gotowania
1. Pierwszą rzeczą do zrobienia jest upieczenie ciast (należy piec wieczorem, aby biszkopt mógł leżeć w lodówce przez noc):
- w wygodnej głębokiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem kakaowym, dodaj proszek do pieczenia, cukier;
- roztop masło i pozwól mu trochę ostygnąć;
- w osobnym pojemniku wymieszaj jajka, mleko i wrzącą wodę, ubij trochę zwykłą trzepaczką;
- połącz powstałą masę z suchymi składnikami, delikatnie mieszając ciasto trzepaczką, aż będzie gładkie.
wykładamy formę pergaminem, rozprowadzamy ciasto, wyrównujemy i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut. Następnie wyjmij formę z piekarnika i ostudź przez około 15 minut, a następnie odwróć biszkopt na ruszt i ostrożnie usuń pergamin. Pozostaw na noc w lodówce.
2. Rano przygotujemy dżem malinowy. Aby to zrobić, umyj maliny, pozwól wodzie spłynąć, połącz z cukrem, Wyślij do ognia. Doprowadzić masę jagodową do wrzenia i ostudzić, a następnie przetrzeć przez sito.
3. Ubij ser śmietankowy z cukrem. I ubij śmietanę (dobrze schłodzoną) osobno, aż będą mocne, stabilne szczyty. Łączymy bitą śmietanę z przygotowanym serem śmietankowym, robimy to bardzo ostrożnie.
4. Pokrój biszkopt na dwa ciasta. Większość dżemu rozprowadzamy na Dolnym cieście, następnie nakładamy prawie cały krem i pokrywamy drugim ciastem. Na drugie ciasto nakładamy resztę dżemu (czyli około 1/3) i pokrywamy go resztą kremu. Wysyłamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
5. Teraz podgrzej śmietanę, włóż do niej czekoladę, rozbijając ją na kawałki. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. Masa powinna stać się gładka i błyszcząca. Pokrywamy go folią spożywczą i wysyłamy do zamrażarki na 10 minut. Następnie ubij masę, aż stanie się jasna i przewiewna.
6. Wyjmujemy ciasto, pokrywamy je powstałą masą powietrzną ze wszystkich stron i polewamy lukrem (aby przygotować lukier, rozpuść czekoladę, dodaj do niej mały kawałek masła, mieszaj, aż będzie gładka). Gdy ciasto jest zimne, lukier natychmiast twardnieje, tworząc błyszczącą platformę na powierzchni ciasta i piękne smugi.
7. Ciasto dekorujemy jagodami (mam truskawki, porzeczki).
wszystko, ciasto jest gotowe!
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Świeżo mrożona czarna porzeczka - 44 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g