skład / składniki
metoda gotowania
jak zwykle najpierw zajmiemy się testem:
- przesiej mąkę szkiełkiem, dodaj sól i cukier;
- ręcznie formujemy dziurę, wlewamy wodę, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę;
- wymieszaj masę, a następnie wlej stopione masło;
- teraz zagniatamy ciasto (przyjemne w dotyku, nie przykleja się do dłoni - tylko bajka, a nie ciasto!);
- zwiń w Kolobok, włóż do miski, przykryj ręcznikiem, Wyślij do lodówki.
gotowanie farszu w ten sposób:
- cebulę obieramy, kroimy w małe kostki;
- pierś myjemy, kroimy również w drobną kostkę;
- łączymy cebulę z kurczakiem, dodajemy sól, czosnek w proszku, czarny pieprz, mieszamy.
wyjmujemy ciasto, dzielimy je na dwie równe części, każdą zwijamy w kiełbasę, którą dzielimy na 6 równych części (opisałem mój proces - łatwiej jest mi równomiernie podzielić, ale możesz natychmiast podzielić ciasto na 12 części, używając dowolnej wygodnej metody).
rozwałkuj każdą część w okrąg o średnicy około 13-15 cm, Rozłóż wypełnienie na środku koła, podnieś dwie krawędzie, uszczypnij je, a następnie podnieś trzecią krawędź, a także uszczypnij - otrzymujemy trójkąt.
nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, rozłóż echpochmaki(nie ciasno!), smarujemy ubitym jajkiem. To wszystko - możesz upiec. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut.
Cóż, gotowe pachnące echpochmaki czekają na skrzydłach na stole. Raczej usiądź wygodnie i skosztuj dania kuchni tatarskiej.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g

