echpochmak na śmietanie

Poznaj kuchnię tatarską-piecz pyszne ciasta! A ja już się poznałam! Naprawdę pyszne. Nadzienie echpochmak może być warzywem, serem, mięsem. Gotowałam z kurczakiem i cebulą-wyszło niesamowicie smacznie. Możesz też spróbować, przygotowując echpochmak zgodnie z prezentowanym przepisem.
Lenochka5Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 61 % 27 g
215 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

jak zwykle najpierw zajmiemy się testem:

- przesiej mąkę szkiełkiem, dodaj sól i cukier;

- ręcznie formujemy dziurę, wlewamy wodę, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę;

- wymieszaj masę, a następnie wlej stopione masło;

- teraz zagniatamy ciasto (przyjemne w dotyku, nie przykleja się do dłoni - tylko bajka, a nie ciasto!);

- zwiń w Kolobok, włóż do miski, przykryj ręcznikiem, Wyślij do lodówki.

gotowanie farszu w ten sposób:

- cebulę obieramy, kroimy w małe kostki;

- pierś myjemy, kroimy również w drobną kostkę;

- łączymy cebulę z kurczakiem, dodajemy sól, czosnek w proszku, czarny pieprz, mieszamy.

wyjmujemy ciasto, dzielimy je na dwie równe części, każdą zwijamy w kiełbasę, którą dzielimy na 6 równych części (opisałem mój proces - łatwiej jest mi równomiernie podzielić, ale możesz natychmiast podzielić ciasto na 12 części, używając dowolnej wygodnej metody).

rozwałkuj każdą część w okrąg o średnicy około 13-15 cm, Rozłóż wypełnienie na środku koła, podnieś dwie krawędzie, uszczypnij je, a następnie podnieś trzecią krawędź, a także uszczypnij - otrzymujemy trójkąt.

nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, rozłóż echpochmaki(nie ciasno!), smarujemy ubitym jajkiem. To wszystko - możesz upiec. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut.

Cóż, gotowe pachnące echpochmaki czekają na skrzydłach na stole. Raczej usiądź wygodnie i skosztuj dania kuchni tatarskiej.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy