ciasto twarogowe z wiciokrzewem

delikatne ciasto twarogowe z wiciokrzewem na herbatę. Aby jagody pozostały jak najbardziej nienaruszone, nie można ich mieszać w cieście, ale podczas układania w formie naprzemiennie ciasto i jagody. Ostatnią warstwą powinno być ciasto.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 56 % 30 g
293 kcal
IG: 3 / 3 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz twaróg z miękkim masłem i ubij blenderem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajka pojedynczo, za każdym razem ubijając ciasto, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier i cukier waniliowy. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wiciokrzew umyć, posortować i osuszyć. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec babeczkę w 180°C przez około 50 minut. Schłodzić gotowe ciasto, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Rozłóż wiciokrzew na wierzchu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy