ciasto dla dzieci Masza i Niedźwiedź

piękne i pyszne ciasto dla dziecka naprawdę zrób to sam! Nadal zamawiasz ciasta na święta? A dlaczego nie spróbować samodzielnie ugotować głównego dania świątecznego stołu? Chętnie Ci w tym pomogę, dzieląc się jednym z moich przepisów)
FeruzoldaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 67 % 39 g
304 kcal
IG: 8 / 8 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 45 min

pieczemy biszkopty:
- jajka ubijamy z cukrem na stabilne szczyty;
- przesiej mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką;
- formę (średnica 16-18 cm) smarujemy masłem, wlewamy do niej połowę ciasta, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy na złoty kolor (około 15-12 minut);
- do reszty ciasta przesiać kakao, delikatnie mieszać do uzyskania gładkości;
- pieczemy na tej samej zasadzie co pierwsza część.
pozwól biszkoptom "odpocząć" przez co najmniej godzinę, w międzyczasie przygotuj krem do smarowania ciast, a także ganache i lukier.

gotowanie śmietany:
- ubij śmietanę z cukrem, aż będzie gładka;
- wysyłamy do lodówki przed złożeniem ciasta.

obierz banany, pokrój w plasterki. Ananasy układamy na sicie. Orzechy (jeśli są surowe, lekko suszone w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej) są mielone, ale nie drobno.

przygotuj ganache:
- czekoladę łamiemy na kawałki;
- włóż masło i czekoladę do rondla, umieść w łaźni parowej, aż całkowicie się rozpuszczą;
- schładzamy w temperaturze pokojowej, a następnie wysyłamy do lodówki na pół godziny;
- wszystko, masło i czekolada są zamrożone, ubij je mikserem, aż będą puszyste. Ganache do przykrycia ciasta jest gotowy!

przygotuj polewę czekoladową. Aby to zrobić, podgrzej śmietanę na ogniu, dodaj kakao, wlej cukier i wymieszaj trzepaczką, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Schładzamy do 37-38 stopni i delikatnie podlewamy schłodzone ciasto, tworząc piękne smugi (lukier szybko twardnieje na zimnej powierzchni). Wysyłamy do lodówki na pół godziny.

zbieranie ciasta:
- każdy biszkopt dzielimy na dwa ciasta (w końcu wyjdzie cztery);
- lekko namocz ciasta sokiem z ananasa w puszkach;
- rozłóż pierwsze ciasto czekoladowe, posmaruj kremem, rozłóż ananasy;
- przykryj białym ciastem, posmaruj kremem, rozłóż banany;
- następne ciasto jest białe, posmarowane kremem, posypane orzechami;
- nie smarujemy końcowego ciasta czekoladowego na wierzchu;
- lekko dociskamy ciastka dłonią, wysyłamy do lodówki na godzinę.

wyjmujemy ciasto i ganache (jeśli zdążyło się związać, ponownie ubijamy mikserem), nakładamy na całe ciasto: na wierzch i na obwodzie, używając szpatułki do gotowania. Pierwsza powłoka jest szorstka - za jej pomocą wypełniamy wszystkie puste przestrzenie i nierówności. Wysyłamy do lodówki na 30-40 minut, po czym pokrywamy drugą, wykończeniową warstwą. Ponownie włóż do lodówki na 30-40 minut.

najciekawszą rzeczą do zrobienia jest udekorowanie ciasta. Aby to zrobić, używamy figurek z mastyksu (można je samodzielnie uformować lub kupić gotowe) i świeżych jagód: jagód, malin, truskawek (możesz wziąć dowolne według własnego gustu). Na dole dekorujemy posypką cukierniczą w postaci uroczych gwiazd.

czekając na swoją najlepszą godzinę, ciasto z pewnością przyniesie Ci hojne komplementy od Gości! A co najważniejsze - Twoje dziecko będzie zachwycone!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g

Podobne przepisy