skład / składniki
metoda gotowania
pieczemy biszkopty:
- jajka ubijamy z cukrem na stabilne szczyty;
- przesiej mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką;
- formę (średnica 16-18 cm) smarujemy masłem, wlewamy do niej połowę ciasta, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy na złoty kolor (około 15-12 minut);
- do reszty ciasta przesiać kakao, delikatnie mieszać do uzyskania gładkości;
- pieczemy na tej samej zasadzie co pierwsza część.
pozwól biszkoptom "odpocząć" przez co najmniej godzinę, w międzyczasie przygotuj krem do smarowania ciast, a także ganache i lukier.
gotowanie śmietany:
- ubij śmietanę z cukrem, aż będzie gładka;
- wysyłamy do lodówki przed złożeniem ciasta.
obierz banany, pokrój w plasterki. Ananasy układamy na sicie. Orzechy (jeśli są surowe, lekko suszone w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej) są mielone, ale nie drobno.
przygotuj ganache:
- czekoladę łamiemy na kawałki;
- włóż masło i czekoladę do rondla, umieść w łaźni parowej, aż całkowicie się rozpuszczą;
- schładzamy w temperaturze pokojowej, a następnie wysyłamy do lodówki na pół godziny;
- wszystko, masło i czekolada są zamrożone, ubij je mikserem, aż będą puszyste. Ganache do przykrycia ciasta jest gotowy!
przygotuj polewę czekoladową. Aby to zrobić, podgrzej śmietanę na ogniu, dodaj kakao, wlej cukier i wymieszaj trzepaczką, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Schładzamy do 37-38 stopni i delikatnie podlewamy schłodzone ciasto, tworząc piękne smugi (lukier szybko twardnieje na zimnej powierzchni). Wysyłamy do lodówki na pół godziny.
zbieranie ciasta:
- każdy biszkopt dzielimy na dwa ciasta (w końcu wyjdzie cztery);
- lekko namocz ciasta sokiem z ananasa w puszkach;
- rozłóż pierwsze ciasto czekoladowe, posmaruj kremem, rozłóż ananasy;
- przykryj białym ciastem, posmaruj kremem, rozłóż banany;
- następne ciasto jest białe, posmarowane kremem, posypane orzechami;
- nie smarujemy końcowego ciasta czekoladowego na wierzchu;
- lekko dociskamy ciastka dłonią, wysyłamy do lodówki na godzinę.
wyjmujemy ciasto i ganache (jeśli zdążyło się związać, ponownie ubijamy mikserem), nakładamy na całe ciasto: na wierzch i na obwodzie, używając szpatułki do gotowania. Pierwsza powłoka jest szorstka - za jej pomocą wypełniamy wszystkie puste przestrzenie i nierówności. Wysyłamy do lodówki na 30-40 minut, po czym pokrywamy drugą, wykończeniową warstwą. Ponownie włóż do lodówki na 30-40 minut.
najciekawszą rzeczą do zrobienia jest udekorowanie ciasta. Aby to zrobić, używamy figurek z mastyksu (można je samodzielnie uformować lub kupić gotowe) i świeżych jagód: jagód, malin, truskawek (możesz wziąć dowolne według własnego gustu). Na dole dekorujemy posypką cukierniczą w postaci uroczych gwiazd.
czekając na swoją najlepszą godzinę, ciasto z pewnością przyniesie Ci hojne komplementy od Gości! A co najważniejsze - Twoje dziecko będzie zachwycone!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g