skład / składniki
metoda gotowania
połącz mleko z wodą, podgrzej trochę na ogniu, dodaj drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Wszystko to wymieszaj trzepaczką i pozostaw na 10 minut.
po odczekaniu określonego czasu włóż żółtka, zmiękczone masło do miski, wlej sól, wymieszaj. Przesiej mąkę do tej samej miski, zagniataj ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie, nie powinno przyklejać się do rąk. Przykryj gotowe ciasto serwetką i pozostaw na chwilę ,aby pasowało (zwiększyło się 2-3 razy).
podziel ciasto na kulki, rozwałkuj ciasto o średnicy 16 cm z każdego z nich, przenieś ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Teraz pokrywamy shangi kwaśną śmietaną (nie musisz robić wgłębień!), nie dolewając do krawędzi około 1 cm.
posyp shangi odrobiną cukru i wyślij do piekarnika nagrzanego do 220 stopni przez 30-40 minut. Około 5-10 minut przed gotowaniem wyjmujemy shangi i smarujemy je żółtkiem i stopionym masłem, po czym wracamy do pierwotnej pozycji i doprowadzamy do pełnej gotowości.
podawaj wypieki na stole, wlej mleko i zacznij jeść.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g