ciasto potłuczone szkło z owocami

Zaskocz gości znajomym ciastem według nowego przepisu! Ciasto & quot;potłuczone szkło & quot; jest znane wielu i udało się znaleźć fanów. Ale nikt nie zabronił dodawać smaku i zmieniać klasycznego zestawu składników, więc proponuję nieco zmodernizowany przepis na ciasto. Próbujemy?
eleneAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 60 % 26 g
213 kcal
IG: 8 / 12 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h

Upieczmy biszkopt:
- oddziel białka od żółtek, ubij białka z połową cukru, aż utworzą się stabilne szczyty;
- żółtka ubijamy z pozostałym cukrem, dodajemy cukier waniliowy, jeszcze raz ubijamy;
- wymieszaj mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito do masy jajecznej;
- delikatnie zagniataj ciasto szpatułką ruchami od góry do dołu, a następnie rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem;
- pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni;
- schłodzić gotowe ciasto, nałożyć na nie miskę (która posłuży jako forma ciasta) do góry nogami i wyciąć żądaną średnicę. Podstawa ciasta jest gotowa. Pokrój kawałki na małe kostki.

żelatynę napełnij zimną wodą i pozostaw na 20 minut do spęcznienia.

umyj pomarańcze, obierz, podziel na plasterki i pokrój na pół. Wyślij pomarańcze do miski na kostki biszkoptowe. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wysyłamy do miski na pomarańcze i herbatniki. Z bananami wykonujemy tę samą manipulację: obieramy, kroimy, wysyłamy do pozostałych składników. Pokrój cukierki na kawałki i wyślij do wspólnej miski.

w tym czasie żelatyna jest już spuchnięta, rozpuść ją w łaźni parowej, pozwól jej trochę ostygnąć. Połącz śmietanę z cukrem pudrem, wymieszaj trzepaczką. Następnie wlej cienką strużkę do śmietany, dokładnie mieszając.

wyłóż miskę folią spożywczą, włóż do niej wszystkie składniki i napełnij śmietaną. Bardzo delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić wszystkie składniki. Przykryj wierzch biszkoptem i wyślij do lodówki, aby zestalił się na 4-5 godzin.

gotowe ciasto układamy na talerzu i traktujemy gości!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g

Podobne przepisy