skład / składniki
metoda gotowania
Upieczmy biszkopt:
- oddziel białka od żółtek, ubij białka z połową cukru, aż utworzą się stabilne szczyty;
- żółtka ubijamy z pozostałym cukrem, dodajemy cukier waniliowy, jeszcze raz ubijamy;
- wymieszaj mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito do masy jajecznej;
- delikatnie zagniataj ciasto szpatułką ruchami od góry do dołu, a następnie rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem;
- pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni;
- schłodzić gotowe ciasto, nałożyć na nie miskę (która posłuży jako forma ciasta) do góry nogami i wyciąć żądaną średnicę. Podstawa ciasta jest gotowa. Pokrój kawałki na małe kostki.
żelatynę napełnij zimną wodą i pozostaw na 20 minut do spęcznienia.
umyj pomarańcze, obierz, podziel na plasterki i pokrój na pół. Wyślij pomarańcze do miski na kostki biszkoptowe. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wysyłamy do miski na pomarańcze i herbatniki. Z bananami wykonujemy tę samą manipulację: obieramy, kroimy, wysyłamy do pozostałych składników. Pokrój cukierki na kawałki i wyślij do wspólnej miski.
w tym czasie żelatyna jest już spuchnięta, rozpuść ją w łaźni parowej, pozwól jej trochę ostygnąć. Połącz śmietanę z cukrem pudrem, wymieszaj trzepaczką. Następnie wlej cienką strużkę do śmietany, dokładnie mieszając.
wyłóż miskę folią spożywczą, włóż do niej wszystkie składniki i napełnij śmietaną. Bardzo delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić wszystkie składniki. Przykryj wierzch biszkoptem i wyślij do lodówki, aby zestalił się na 4-5 godzin.
gotowe ciasto układamy na talerzu i traktujemy gości!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g