biszkopt czekoladowy na ciasto
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1.Oddziel białka od żółtek.
2.Białka ubić z cukrem na puszystą pianę.
3. Dodaj sodę i kwas cytrynowy do żółtek, dokładnie wymieszaj (żółtka powinny zwiększyć objętość)
4. Połącz białka z żółtkami.
5. Dodaj kakao do mąki i delikatnie wymieszaj wszystkie ingradienty. Ułóż w formie (najlepiej prostokątnej) pokrytej pergaminem.
ciasto piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez 30-35 minut.
sprawdź gotowość biszkoptu wykałaczką.
ochłodzić. Gotowy biszkopt nasączyć syropem i posmarować kremem (do smaku).
możesz zwiększyć proporcje dużego ciasta.Nie możesz użyć kakao w cieście.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g