biszkopt czekoladowy na ciasto

najsmaczniejszy biszkopt!!! Bardzo łatwy w przygotowaniu! Gotuję według tego przepisu-od 15 lat. To proste!
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 77 % 47 g
244 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1.Oddziel białka od żółtek.
2.Białka ubić z cukrem na puszystą pianę.
3. Dodaj sodę i kwas cytrynowy do żółtek, dokładnie wymieszaj (żółtka powinny zwiększyć objętość)
4. Połącz białka z żółtkami.
5. Dodaj kakao do mąki i delikatnie wymieszaj wszystkie ingradienty. Ułóż w formie (najlepiej prostokątnej) pokrytej pergaminem.
ciasto piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez 30-35 minut.
sprawdź gotowość biszkoptu wykałaczką.
ochłodzić. Gotowy biszkopt nasączyć syropem i posmarować kremem (do smaku).
możesz zwiększyć proporcje dużego ciasta.Nie możesz użyć kakao w cieście.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy