ciasto kruche z polewą i nadzieniem jabłkowym

bardzo smaczne delikatne ciasto z kwaskowatością. Spróbujmy. Bardzo podobało mi się to ciasto. Przepis jest istotny zwłaszcza w okresie letnim i jesiennym, kiedy zbierane są jabłka. Proces gotowania jest prosty, nie są wymagane żadne specjalne umiejętności kulinarne. Nie radzę robić pół porcji, ponieważ ciasto odchodzi bardzo szybko.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 73 % 38 g
257 kcal
IG: 10 / 3 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do ciasta. Masło powinno być dobrze schłodzone z lodówki. Pokrój w drobną kostkę i przenieś do miski. Przesiej 300 gr. mąki, dodać i zmielić wszystko na okruchy. Dodaj cukier zwykły i waniliowy. Cukier można zastąpić słodzikiem. Zamiast cukru waniliowego możesz wziąć wanilinę na czubku noża. Uważaj na jego dawkowanie. Jeśli przesadzisz z wanilią, nada smakowi goryczy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj duże jaja kurze. Przed dodaniem proszku do pieczenia wymieszaj go z odrobiną mąki, aby lepiej rozprowadzić na cieście. Dodaj resztę mąki. Należy pamiętać, że mąka może być nieco większa lub mniejsza niż wskazana. W razie potrzeby dodaj mąkę, koncentrując się na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien być miękki, elastyczny, nie przyklejający się do rąk. Zbierz go w kulkę, zawiń w folię spożywczą i schowaj w lodówce na 1 godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jakie jabłka wybrać? Najlepiej nadają się słodko-kwaśne, soczyste owoce. Umyj je, obierz i pokrój w cienkie, małe plasterki. Lub można je zetrzeć na specjalnej tarce tylko płytkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Skrop plasterki jabłka sokiem z cytryny, aby zapobiec ich brązowieniu. Przenieś je do odpowiedniego pojemnika i włóż do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty, aby lekko zmiękły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij ciasto z lodówki. Podziel go na 2 części. Rozwałkuj jedną część na naoliwionym pergaminie przez folię. Rozmiar formacji powinien odpowiadać rozmiarowi formy. Używam formy żaroodpornej o wymiarach 26 na 35 cm z wysokimi bokami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Razem z pergaminem przenieś ciasto do formy. Lekko zgnij krawędzie. Rozłóż jabłka równomiernie. Jeśli odmiana owoców jest kwaśna, możesz posypać je cukrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W ten sam sposób rozwałkuj drugą warstwę ciasta na papierze. Połóż go na jabłkach (już bez papieru). Ostrożnie ściśnij krawędzie, aby nie było dziur, w przeciwnym razie sok jabłkowy wypłynie i przypali się podczas pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez około 45 minut. Skoncentruj się na cechach swojego sprzętu, zmieniając w razie potrzeby czas i temperaturę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ciasto zrumieni się na wierzchu, sprawdź jego gotowość drewnianą wykałaczką. Wyjmij formę. Ostudzić wypieki. Na wierzch polej lukrem. Jak gotować? W małym pojemniku wymieszaj cukier puder z przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej. Stopniowo wlewaj wodę, doprowadzając mieszaninę do pożądanej konsystencji. Lukier powinien być dość gęsty, a nie płynny.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste lub pierwszej klasy.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy