proste babeczki z orzechami

szybkie gotowanie, bardzo niezwykłe i pyszne! Gotuję, gdy nie ma czasu. W końcu takie składniki są zawsze w domu. A orzechy można zastąpić rodzynkami lub czymś innym!
Po Prostu KuchniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 77 % 43 g
258 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kefir z jajkiem wymieszać

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cukier i wymieszaj

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gasimy sodę octem i mieszamy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiać i dobrze wymieszać, aby ciasto było bez grudek

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wsyp orzechy i wymieszaj

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj formy olejem roślinnym i wypełnij ciastem

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż do piekarnika w temperaturze 200-230 stopni na 20-25 minut

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

baardzo pyszne babeczki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy