skład / składniki
metoda gotowania
1. Zmiel zmiękczone masło z cukrem.
2. Dodaj jajko i majonez.
3. Wymieszaj masę i przesiej do niej mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia.
4. Zagniatamy ciasto - nie powinno przyklejać się do rąk.
5. Ciasto formujemy w długą kiełbasę (dla wygodniejszego przekręcania przez maszynę do mięsa) i owijamy folią spożywczą, wysyłamy do zamrażarki na 2 godziny.
6. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, skręcamy ciasto w odstępach 6-7 cm i formując ciasteczka układamy na blasze do pieczenia (najpierw należy je przykryć pergaminem).
7. Włącz piekarnik na 210 stopni, a gdy się rozgrzeje, Wyślij do niego ciasteczka na 7-10 minut (w zależności od mocy piekarnika skup się na złotym kolorze ciasteczek).
zwołaj wszystkich na herbatę-ciasteczka są gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g