gofry na margarynie bez gofrownicy Wiedeńskiej

Daj swoim znajomym pyszne wypieki. Szybko i smacznie! Czekasz na gości? Nie trać czasu, upiecz pyszne wiedeńskie gofry na ucztę. Zgodnie z tym przepisem gofry są miękkie i przewiewne, a także mają świąteczny wygląd.
KirienaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 72 % 46 g
308 kcal
IG: 39 / 0 / 61

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Rozbij jajka do głębokiego pojemnika, dodaj zwykły cukier i cukier waniliowy, ubij mikserem.
2. Margarynę całkowicie stopić (do stanu płynnego).
3. Wlej kefir do osobnego pojemnika, dodaj sodę, wymieszaj.
4. Łączymy jajka z kefirem, ponownie mieszamy.
5. Wprowadzamy mleko w proszku i stopioną margarynę.
6. Przesiej skrobię do powstałej masy, a następnie mąkę. Wymieszaj wszystko razem.
7. Formy smarujemy olejem roślinnym i układamy w nich ciasto.
8. Gofry pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 12 minut, następnie wyjmujemy z formy, układamy drugą stroną na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w tej samej temperaturze, tylko trochę krócej - około 8 minut.

niech gofry ostygną, polej je syropem malinowym i rozpuszczoną czekoladą.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy