skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do głębokiego pojemnika, dodaj zwykły cukier i cukier waniliowy, ubij mikserem.
2. Margarynę całkowicie stopić (do stanu płynnego).
3. Wlej kefir do osobnego pojemnika, dodaj sodę, wymieszaj.
4. Łączymy jajka z kefirem, ponownie mieszamy.
5. Wprowadzamy mleko w proszku i stopioną margarynę.
6. Przesiej skrobię do powstałej masy, a następnie mąkę. Wymieszaj wszystko razem.
7. Formy smarujemy olejem roślinnym i układamy w nich ciasto.
8. Gofry pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 12 minut, następnie wyjmujemy z formy, układamy drugą stroną na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w tej samej temperaturze, tylko trochę krócej - około 8 minut.
niech gofry ostygną, polej je syropem malinowym i rozpuszczoną czekoladą.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g