pieczona granola

Przygotuj aromatyczny, chrupiący i zdrowy deser! Jeśli ugotujesz granolę własnymi rękami, na pewno nie pożałujesz. W końcu jest to wiele zalet - możesz dostosować składniki i ich ilość do swoich preferencji smakowych. Ulubione śniadanie w mojej rodzinie!
lastochkiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 10 g
tłuszcze 27 % 20 g
węglowodany 59 % 44 g
359 kcal
IG: 7 / 80 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

włóż orzechy, nasiona, cukier, płatki owsiane i cynamon do głębokiej miski, wlej olej roślinny, dobrze wymieszaj.

puree z dyni wkładamy do małej miski, wlewamy do niej syrop klonowy, mieszamy.

wymieszaj zawartość dwóch misek, pocierając rękami, rozprowadzając mieszankę dyni na suchych składnikach tak dokładnie, jak to możliwe.

wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, rozłóż mieszaninę, wyrównaj.

wysyłamy do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (jeśli jest, użyj konwekcji) przez 40 minut. Podczas pieczenia nie zapomnij kilkakrotnie wymieszać granoli.

niech ostygnie bezpośrednio na blasze do pieczenia, a następnie dodaj rodzynki.

na tym etapie przenosimy granolę do słoika do przechowywania lub natychmiast podajemy.

ciesz się zdrowiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Syrop klonowy - 241   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy