chaczapuri z serem adżarskim

Urocza Kolacja inspirowana kuchnią gruzińską! Ćwiczę serwowanie chaczapuri na obiad - bardzo smaczne i apetyczne, a bliscy są zawsze zachwyceni. Niezależnie od wieku. Nie ciasto, ale prawdziwe kulinarne arcydzieło!
KandinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 15 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 33 % 16 g
281 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

1. Przygotuj ciasto:
- do miski wsypujemy drożdże, dodajemy sól i cukier, wlewamy ciepłą wodę, mieszamy;
- wlej olej roślinny i przesiej trochę mąki (100 gramów);
- wymieszaj, aby nie było grudek;
- pozostaw w ciepłym miejscu na 40 minut.

2. W międzyczasie przygotuj nadzienie:
- trzy na drobnej tarce oba rodzaje sera.

3. Zagniatamy ciasto:
- w misce z ciastem przesiać mąkę, zagnieść miękkie i elastyczne ciasto (może trochę przykleić się do rąk-to normalne);
- zwinąć ciasto w kulkę i pozostawić na 15 minut, przykrywając ręcznikiem.

4. Tworzymy chaczapuri:
- zagniatamy ciasto na posypanej mąką powierzchni i dzielimy na 7 równych części;
- rozwałkuj każdą część tak cienko, jak to możliwe;
- rozłóż niewielką część sera z dwóch krawędzi i zawiń każdą krawędź w kilka obrotów w kierunku środka. Otrzymujemy półfabrykat chaczapuri, który wygląda jak łódź.

5. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem,rozłóż puste miejsca i umieść nadzienie serowe na środku każdego.

6. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez dokładnie 15 minut.

7. Gdy ciasto lekko się zrumieni, posmaruj je (wokół nadzienia) masłem, a na środku, po rozłożeniu nadzienia, umieść surowe żółtko.

8. Włóż blachę do piekarnika na kolejne 1-2 minuty, doprowadzając żółtko do pożądanego stopnia gotowości.

podawaj chaczapuri na stole na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy