skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj ciasto:
- do miski wsypujemy drożdże, dodajemy sól i cukier, wlewamy ciepłą wodę, mieszamy;
- wlej olej roślinny i przesiej trochę mąki (100 gramów);
- wymieszaj, aby nie było grudek;
- pozostaw w ciepłym miejscu na 40 minut.
2. W międzyczasie przygotuj nadzienie:
- trzy na drobnej tarce oba rodzaje sera.
3. Zagniatamy ciasto:
- w misce z ciastem przesiać mąkę, zagnieść miękkie i elastyczne ciasto (może trochę przykleić się do rąk-to normalne);
- zwinąć ciasto w kulkę i pozostawić na 15 minut, przykrywając ręcznikiem.
4. Tworzymy chaczapuri:
- zagniatamy ciasto na posypanej mąką powierzchni i dzielimy na 7 równych części;
- rozwałkuj każdą część tak cienko, jak to możliwe;
- rozłóż niewielką część sera z dwóch krawędzi i zawiń każdą krawędź w kilka obrotów w kierunku środka. Otrzymujemy półfabrykat chaczapuri, który wygląda jak łódź.
5. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem,rozłóż puste miejsca i umieść nadzienie serowe na środku każdego.
6. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez dokładnie 15 minut.
7. Gdy ciasto lekko się zrumieni, posmaruj je (wokół nadzienia) masłem, a na środku, po rozłożeniu nadzienia, umieść surowe żółtko.
8. Włóż blachę do piekarnika na kolejne 1-2 minuty, doprowadzając żółtko do pożądanego stopnia gotowości.
podawaj chaczapuri na stole na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g