ciasto klasztorna Chata ze śmietaną
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
przygotuj suszone śliwki: zalej wrzącą wodą, pozostaw na 20 minut, spuść wodę, osusz owoce, pokrój na kawałki.
orzechy włoskie smażyć na suchej patelni, posiekać. Wymieszaj je ze śliwkami i cukrem(100 g).
pokrój każdą warstwę ciasta na paski (powinieneś dostać 8 sztuk). Rozwałkuj trochę każdy pasek, rozłóż nadzienie, ściśnij krawędzie. Pieczemy rurki w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
za pomocą miksera ubij śmietanę z pozostałym cukrem i wanilią. Rozłóż pierwsze 5 pasków, obficie posmaruj kremem, ułóż pozostałe patyczki i uformuj zjeżdżalnię.
wysyła ciasto do lodówki na noc. A rano posyp startą czekoladą i podawaj.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g