ciasto Pijana wiśnia w czekoladzie

idealne ciasto na świąteczny stół! Upiec! & quot; Pijana wiśnia & quot; to ulubione ciasto mojego męża, zawsze prosi go o każdą uroczystość. Ale nie będę się kłócić, naprawdę jest bardzo smaczny, ale aby zrozumieć, ile, wystarczy ugotować i spróbować))
juksAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 31 % 19 g
węglowodany 59 % 36 g
311 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h 30 min

pierwszą rzeczą do zrobienia jest przygotowanie biszkoptu (najlepiej dzień przed złożeniem ciasta):
- jajka dzielimy na białka i żółtka;
- zmielić żółtka z białym cukrem (trzepaczką);
- ubij białka mikserem na mocne szczyty;
- Wprowadzamy część białek do żółtek, delikatnie mieszamy;
- przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao do powstałej masy (nie wszystkie naraz, ale w małych porcjach, aby można było dobrze zagnieść ciasto);
- mieszaj bardzo delikatnie, nie gwałtownymi ruchami, aż do uzyskania gładkiej konsystencji;
- w cieście wmieszamy pozostałe białka;
- wyłóż formę (dzieloną) pergaminem i wlej do niej ciasto (przeznaczone do formy o średnicy 24-26 cm);
- piec biszkopt w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut.

wyjmujemy gotowy biszkopt z formy i pozostawiamy go w spokoju na 7-8 godzin (owijam jeszcze ciepły biszkopt w folię spożywczą, aby nie wysychał, zachowywał pożądaną wilgotność i kruszył się mniej).

następnie" odurzamy " wiśnie, wkładając je do miski i zalewając rumem.

podczas gdy wiśnia "pije", zajmijmy się przygotowaniem kremu. Za pomocą miksera ubij masło i skondensowane mleko na puszystą jednorodną masę.

biszkopt kroimy na 3 równe części(robię to długim nożem do chleba-wygodnie). Smarujemy każde ciasto kremem i kładziemy na nim "pijane" wiśnie, zbierając w ten sposób całe ciasto (nie smarujemy jeszcze powierzchni).

przygotuj polewę czekoladową. Aby to zrobić, rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej, Dodaj do niej zmiękczone masło, lekko podgrzaną śmietanę i cukier, zamieniamy to wszystko za pomocą trzepaczki w błyszczącą, gładką, jednorodną masę.

pokrywamy ciasto lukrem, najlepiej dwa razy, czekając, aż pierwsza warstwa trochę stwardnieje.

i wreszcie dekorujemy arcydzieło. Rozpuść część białej czekolady, włóż do torby cukierniczej i narysuj cienką pajęczynę. Na wierzch układamy wiśnie koktajlowe, uzupełniamy wiórami z białej czekolady.

pozwól ciastu namoczyć się (2-3 godziny) i podawaj.

spróbuj i ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy