skład / składniki
metoda gotowania
pierwszą rzeczą do zrobienia jest przygotowanie biszkoptu (najlepiej dzień przed złożeniem ciasta):
- jajka dzielimy na białka i żółtka;
- zmielić żółtka z białym cukrem (trzepaczką);
- ubij białka mikserem na mocne szczyty;
- Wprowadzamy część białek do żółtek, delikatnie mieszamy;
- przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao do powstałej masy (nie wszystkie naraz, ale w małych porcjach, aby można było dobrze zagnieść ciasto);
- mieszaj bardzo delikatnie, nie gwałtownymi ruchami, aż do uzyskania gładkiej konsystencji;
- w cieście wmieszamy pozostałe białka;
- wyłóż formę (dzieloną) pergaminem i wlej do niej ciasto (przeznaczone do formy o średnicy 24-26 cm);
- piec biszkopt w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut.
wyjmujemy gotowy biszkopt z formy i pozostawiamy go w spokoju na 7-8 godzin (owijam jeszcze ciepły biszkopt w folię spożywczą, aby nie wysychał, zachowywał pożądaną wilgotność i kruszył się mniej).
następnie" odurzamy " wiśnie, wkładając je do miski i zalewając rumem.
podczas gdy wiśnia "pije", zajmijmy się przygotowaniem kremu. Za pomocą miksera ubij masło i skondensowane mleko na puszystą jednorodną masę.
biszkopt kroimy na 3 równe części(robię to długim nożem do chleba-wygodnie). Smarujemy każde ciasto kremem i kładziemy na nim "pijane" wiśnie, zbierając w ten sposób całe ciasto (nie smarujemy jeszcze powierzchni).
przygotuj polewę czekoladową. Aby to zrobić, rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej, Dodaj do niej zmiękczone masło, lekko podgrzaną śmietanę i cukier, zamieniamy to wszystko za pomocą trzepaczki w błyszczącą, gładką, jednorodną masę.
pokrywamy ciasto lukrem, najlepiej dwa razy, czekając, aż pierwsza warstwa trochę stwardnieje.
i wreszcie dekorujemy arcydzieło. Rozpuść część białej czekolady, włóż do torby cukierniczej i narysuj cienką pajęczynę. Na wierzch układamy wiśnie koktajlowe, uzupełniamy wiórami z białej czekolady.
pozwól ciastu namoczyć się (2-3 godziny) i podawaj.
spróbuj i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g