skład / składniki
metoda gotowania
1. Biszkopt (na kształt 18-20 cm).
podziel jajka na białka i żółtka. Ubij białka z cukrem na stabilne szczyty. Ubij żółtka na biało. Połącz mąkę z kakao i przesiej. Wymieszaj mieszaninę mąki z żółtkami. Delikatnie mieszaj białka okrężnymi ruchami. Powinno być wystarczająco puszyste ciasto.
wlać ciasto do formy wyłożonej pergaminem (18-20 cm), wysłać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Podczas pieczenia w żadnym wypadku nie otwieraj drzwi, w przeciwnym razie biszkopt się uspokoi.
schłodzić gotowy biszkopt, wyjąć z formy, zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
następnego dnia pokrój biszkopt wzdłuż na dwa równe ciasta. Z każdej połówki wyjąć
miękisz, pozostawiając trochę na ścianach. Rozerwij okruchy na małe kawałki.
2. Śmietana.
rozmrozić wiśnie, obrać z pestek, zalać koniakiem i odstawić na 3 godziny.
posiekaj czekoladę. Ubij śmietanę (33-35%) z cukrem pudrem w mocną pianę. W bitej śmietanie włóż wiśnie (bez koniaku) do powstałej śmietany wiśnie, miękisz i czekoladę.
3. Wypełnij każdą połowę ciasta powstałą mieszanką i połącz ze sobą.
4. Ganache. Połącz śmietanę z połamaną na kawałki czekoladą i rozpuść w łaźni wodnej, aż uzyskasz gładką i jednorodną masę. Możesz po prostu wlać czekoladę wrzącą śmietaną i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.
lekko ostudzić ganache i wylać połowę na ciasto. Za pomocą szpatułki delikatnie rozprowadź ganache na całej powierzchni i bokach ciasta. Gdy pierwsza warstwa ganache trochę stwardnieje i stwardnieje, nałóż drugą część ganache (jeśli stwardnieje, podlej go w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej).
Umieść ciasto na 2-3 godziny w lodówce do namoczenia. Przed podaniem udekoruj ciasto wiśniami koktajlowymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g