ciasto Pijana wiśnia klasyczny na Nowy Rok

biszkopt czekoladowy, jagody nasączone koniakiem-spróbuj! To ciasto to moja miłość. Jest czekoladowy, ciasta, nadzienie, lukier i wiśnie - wszystko jest w nim absolutnie piękne. Smaki harmonijnie się łączą, delikatnie się uzupełniając. To musi być ugotowane!
NicaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 61 % 27 g
270 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h 30 min

1. Biszkopt (na kształt 18-20 cm).

podziel jajka na białka i żółtka. Ubij białka z cukrem na stabilne szczyty. Ubij żółtka na biało. Połącz mąkę z kakao i przesiej. Wymieszaj mieszaninę mąki z żółtkami. Delikatnie mieszaj białka okrężnymi ruchami. Powinno być wystarczająco puszyste ciasto.

wlać ciasto do formy wyłożonej pergaminem (18-20 cm), wysłać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Podczas pieczenia w żadnym wypadku nie otwieraj drzwi, w przeciwnym razie biszkopt się uspokoi.

schłodzić gotowy biszkopt, wyjąć z formy, zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.

następnego dnia pokrój biszkopt wzdłuż na dwa równe ciasta. Z każdej połówki wyjąć
miękisz, pozostawiając trochę na ścianach. Rozerwij okruchy na małe kawałki.

2. Śmietana.

rozmrozić wiśnie, obrać z pestek, zalać koniakiem i odstawić na 3 godziny.
posiekaj czekoladę. Ubij śmietanę (33-35%) z cukrem pudrem w mocną pianę. W bitej śmietanie włóż wiśnie (bez koniaku) do powstałej śmietany wiśnie, miękisz i czekoladę.

3. Wypełnij każdą połowę ciasta powstałą mieszanką i połącz ze sobą.

4. Ganache. Połącz śmietanę z połamaną na kawałki czekoladą i rozpuść w łaźni wodnej, aż uzyskasz gładką i jednorodną masę. Możesz po prostu wlać czekoladę wrzącą śmietaną i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka.

lekko ostudzić ganache i wylać połowę na ciasto. Za pomocą szpatułki delikatnie rozprowadź ganache na całej powierzchni i bokach ciasta. Gdy pierwsza warstwa ganache trochę stwardnieje i stwardnieje, nałóż drugą część ganache (jeśli stwardnieje, podlej go w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej).

Umieść ciasto na 2-3 godziny w lodówce do namoczenia. Przed podaniem udekoruj ciasto wiśniami koktajlowymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy