skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Clafouti z wiśniami i wanilią? Przygotuj wszystkie składniki
Krok 2:
Umyj czereśnie, osusz i usuń pestki
Krok 3:
Ubij jajka ze szczyptą soli.
Krok 4:
Dodaj cukier, cukier waniliowy, ubijaj przez 5 minut.
Krok 5:
Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko. Kontynuuj ubijanie, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Nasmaruj formę olejem i posyp trochę bułką tartą na skórkę. Jeśli robisz to w formie do zapiekanek, nie musisz posypywać bułką tartą.
Krok 7:
Dodaj wiśnie do mieszanki, wymieszaj, wlej do formy. Najlepiej sprawdzi się Forma do zapiekanek. Ciasto okazuje się bardzo płynne, prawie jak naleśnik, ale nie powinno być niepokojące, tak powinno być.
Krok 8:
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
Krok 9:
Gotowy Clafouti z wiśniami posyp cukrem pudrem i podawaj na zimno.
nazwa ciasta pochodzi od francuskiego "clafoutis", co oznacza"napełnić". W swej istocie ten prawdziwie francuski deser łączy w sobie cechy dobrze znanej nam zapiekanki i ciasta. Ciasto na Clafouti jest przygotowywane na bazie jajek w płynie, podobnie jak naleśnik. Podstawą takiego ciasta powinny być zawsze jagody lub owoce, a najbardziej znanym nadzieniem są wiśnie i wiśnie.
oprócz smaku w każdym naczyniu interesują nas również jego korzystne właściwości. Tak więc ciasto Clafouti pod tym względem deser jest wzorowy. Wiśnie, podobnie jak wiśnie, zawierają witaminy A i C, a także dużą ilość pierwiastków śladowych. Jajka, oprócz lizyny i wszystkich znanych witamin, zawierają tłuszcze i białka, które pomagają wchłonąć te witaminy. A jednak - wspaniały smak ciasta i łatwość jego przygotowania.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g