biszkopt z nadzieniem kawowym i kremem bananowym

pyszny deser zachwyci miłośników herbatników! Nadzienie w tej bułce smakuje jak ciasto & quot; ziemniaki & quot; i wprowadza szczególną różnorodność. Bułkę można przygotować zarówno na świąteczny stół, jak i na rodzinne przyjęcie herbaciane. U nas ten deser przypadł wszystkim do gustu i długo się nie zatrzymał :).
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 58 % 31 g
327 kcal
IG: 10 / 37 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Używam klasycznego sposobu przygotowania warstwy biszkoptu do bułki. Ostrożnie oddziel żółtka od białek. Białka wkładamy do lodówki. Wymieszaj mąkę ze skrobią i przesiej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Żółtka intensywnie ubijamy wanilią i połową normy cukru, aż do uzyskania jasnożółtej masy (około 5-7 minut). Dokładnie umyj mikser i wytrzyj do sucha.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce najpierw ubij schłodzone białka z minimalną prędkością miksera, aż osiągną miękkie szczyty. Stopniowo zwiększaj prędkość, wlej pozostały cukier małymi porcjami. Ubijaj do stabilnych szczytów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do żółtek Wprowadzamy jedną trzecią ubitych białek i bardzo delikatnie mieszamy ruchami od góry do dołu, aby ciasto nie straciło objętości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej połowę mieszanki mąki, najlepiej przez sito. Delikatnie ugniataj masę, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie dodaj jedną trzecią białek, delikatnie wymieszaj od dołu do góry. Następnie w podobny sposób wprowadzamy drugą część mieszanki mąki i białka na końcu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto biszkoptowe układamy bezzwłocznie równą warstwą na blasze wyłożonej naoliwionym pergaminem. Piec w 180 stopniach. około 10-12 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia warstwy herbatników przygotowujemy nadzienie. Ciasteczka siekamy razem z orzechami w blenderze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kawa rozpuszcza się w gorącej wodzie, wlewa do okruchów ciastek. Dodaj kakao, cukier puder (lub cukier), wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie dodaj stopione masło, wymieszaj. Powstałą masę wkładamy do lodówki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tymczasem biszkopt został upieczony, najważniejsze jest, aby nie wysuszyć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż go na mokrym ręczniku, ostrożnie usuń pergamin.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Za pomocą ręcznika przekręcamy rolkę i pozostawiamy do ostygnięcia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zajmijmy się przygotowaniem kremu. Banan zamienia się w puree.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ubij zmiękczone masło mikserem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj jajko, cukier bez przerywania ubijania.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie dodaj kakao, ubij, aż będzie gładkie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wprowadź puree bananowe, ubij, aż uzyskasz bujną śmietanę. Pod koniec ubijania dodaj koniak lub rum do aromatyzowania. Krem jest gotowy.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Z schłodzonego nadzienia tworzymy kiełbasę, układamy ją na szerokość na krawędzi warstwy herbatników. Nasmaruj ten ostatni kremem i zwiń w rolkę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Na wierzchu bułka jest również obficie pokryta kremem, udekorowana posiekanymi orzechami i wkładana do lodówki na 2 godziny do namoczenia.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Zapraszamy wszystkich do stołu i nalewamy herbatę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy