skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Używam klasycznego sposobu przygotowania warstwy biszkoptu do bułki. Ostrożnie oddziel żółtka od białek. Białka wkładamy do lodówki. Wymieszaj mąkę ze skrobią i przesiej.
Krok 3:
Żółtka intensywnie ubijamy wanilią i połową normy cukru, aż do uzyskania jasnożółtej masy (około 5-7 minut). Dokładnie umyj mikser i wytrzyj do sucha.
Krok 4:
W osobnej misce najpierw ubij schłodzone białka z minimalną prędkością miksera, aż osiągną miękkie szczyty. Stopniowo zwiększaj prędkość, wlej pozostały cukier małymi porcjami. Ubijaj do stabilnych szczytów.
Krok 5:
Do żółtek Wprowadzamy jedną trzecią ubitych białek i bardzo delikatnie mieszamy ruchami od góry do dołu, aby ciasto nie straciło objętości.
Krok 6:
Następnie wlej połowę mieszanki mąki, najlepiej przez sito. Delikatnie ugniataj masę, aż będzie gładka.
Krok 7:
Ponownie dodaj jedną trzecią białek, delikatnie wymieszaj od dołu do góry. Następnie w podobny sposób wprowadzamy drugą część mieszanki mąki i białka na końcu.
Krok 8:
Gotowe ciasto biszkoptowe układamy bezzwłocznie równą warstwą na blasze wyłożonej naoliwionym pergaminem. Piec w 180 stopniach. około 10-12 minut.
Krok 9:
Podczas pieczenia warstwy herbatników przygotowujemy nadzienie. Ciasteczka siekamy razem z orzechami w blenderze.
Krok 10:
Kawa rozpuszcza się w gorącej wodzie, wlewa do okruchów ciastek. Dodaj kakao, cukier puder (lub cukier), wymieszaj.
Krok 11:
Następnie dodaj stopione masło, wymieszaj. Powstałą masę wkładamy do lodówki.
Krok 12:
Tymczasem biszkopt został upieczony, najważniejsze jest, aby nie wysuszyć.
Krok 13:
Połóż go na mokrym ręczniku, ostrożnie usuń pergamin.
Krok 14:
Za pomocą ręcznika przekręcamy rolkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 15:
Zajmijmy się przygotowaniem kremu. Banan zamienia się w puree.
Krok 16:
Ubij zmiękczone masło mikserem.
Krok 17:
Dodaj jajko, cukier bez przerywania ubijania.
Krok 18:
Następnie dodaj kakao, ubij, aż będzie gładkie.
Krok 19:
Wprowadź puree bananowe, ubij, aż uzyskasz bujną śmietanę. Pod koniec ubijania dodaj koniak lub rum do aromatyzowania. Krem jest gotowy.
Krok 20:
Z schłodzonego nadzienia tworzymy kiełbasę, układamy ją na szerokość na krawędzi warstwy herbatników. Nasmaruj ten ostatni kremem i zwiń w rolkę.
Krok 21:
Na wierzchu bułka jest również obficie pokryta kremem, udekorowana posiekanymi orzechami i wkładana do lodówki na 2 godziny do namoczenia.
Krok 22:
Zapraszamy wszystkich do stołu i nalewamy herbatę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g