ciasto jabłkowo-Kokosowe

to ciasto dla miłośników kokosa i czekolady! Kto kocha kokos? Tutaj! To ciasto to tylko bomba! Bardzo podobał mi się przepis, więc polecam. Dominuje smak kokosowy i czekolada.Jabłka nadają mu lekką kwaskowatość.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 28 % 17 g
węglowodany 63 % 38 g
324 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy takie produkty. Jabłka, mąka, masło, kokos, cukier, jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel jajka na żółtka i białka. Potrzebujemy białek: 2 sztuki i 5 sztuk osobno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż do filiżanki miękkie masło, 1 szklankę cukru i wszystkie żółtka. Pokonaj to wszystko dobrze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij 2 białka do szczytów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj te białka z ciastem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel ciasto na pół. I dodaj kakao do jednej części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    5 ubij białka z 250 g cukru na szczyty. Wymieszaj skrobię i płatki kokosowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz jabłka i trzy na tarce. Lekko wyciśnij sok.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź formę, przykryj ją papierem. Mam 32 na 20 cm. Delikatnie rozmazuj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż kokos na wierzchu

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dalej jabłka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zamknij wszystko jasnym ciastem. Rozłóż go łyżką na całej powierzchni i delikatnie posmaruj szpatułką. Jeśli nervono nie jest straszne, wypoziomuje się podczas pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 gr na 45 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowy do wyjęcia, pozwól mu ostygnąć. I wlej glazurę. Aby to zrobić, wymieszaj gorącą śmietanę z czekoladą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podlewane ciasto powinno stać do ostygnięcia. Następnie pokrój w ciasta. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy