skład / składniki
metoda gotowania
musisz wcześniej przygotować wielokolorową galaretkę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (opcjonalnie - kiwi, pomarańcza, wiśnia, cytryna).
rozbij jajka do miski, dodaj mąkę i cukier, szczyptę soli, wymieszaj trzepaczką, dodaj wanilinę i ponownie wymieszaj, aż będzie gładka. Wykładamy formę pergaminem, smarujemy olejem roślinnym i wylewamy ciasto. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
schłodzić gotowe ciasto biszkoptowe i pokroić w kostkę. Różnokolorową galaretkę również kroimy w kostkę.
w międzyczasie połącz śmietanę z cukrem, ubij mikserem, aż będzie gładka. Wlej wstępnie rozpuszczoną żelatynę do śmietany cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
wyłóż głęboką miskę folią spożywczą, rozłóż część kolorowej galaretki, losowo wybierając kawałki łyżką, wlej śmietanę, a następnie ułóż warstwę kostek biszkoptu, wlej śmietanę i ponownie powtórz warstwy.
wyślij ciasto do lodówki na 2 godziny, a następnie odwróć miskę do góry nogami, rozłóż ciasto na talerzu i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g