ciasto kwaśny Miś na północy

magiczne ciasto rozjaśni każde przyjęcie dla dzieci! Zabawna dekoracja ciasta sprawia, że jest świąteczny i bardzo atrakcyjny. Kruche ciasto w połączeniu z kremem czekoladowo-maślanym tworzy wspaniały smak, który niewątpliwie odbije się na nastroju gości w pozytywny sposób-przekonałam się o tym na własnym doświadczeniu :)
JohannaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 38 % 26 g
węglowodany 51 % 35 g
404 kcal
IG: 9 / 3 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h 30 min

masło rozprowadzamy w misce, wlewamy cukier zwykły i waniliowy, rozbijamy jajko, masujemy łyżką. Dodaj śmietanę, wymieszaj, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko zagniataj ciasto i zawijając je w folię spożywczą, Wyślij do lodówki na pół godziny.

rozpuszczamy czekoladę w łaźni wodnej (można ją mikrofalować), dodajemy rozgrzaną śmietanę, mieszamy, wysyłamy do lodówki. Gdy masa lekko stwardnieje, wyjmujemy ją, ubijamy mikserem, dodajemy śmietanę i ponownie ubijamy. Zwracamy krem do lodówki.

ciasto dzielimy na 6 równych części. Z każdej części rozwałkowujemy cienką warstwę (robimy to bezpośrednio na pergaminie, aby nie uszkodzić ciasta podczas przenoszenia). Wysyłamy ciasta jeden po drugim do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Piecze się je szybko - przez 10-15 minut, aż będą lekko rumiane. Gotowe ciasta dają czas na ostygnięcie.

obficie posmaruj każde ciasto kremem, a także wierzch. Wysyłamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotujemy szablon w postaci śladów. Wyjmujemy ciasto, posypujemy je wiórkami kokosowymi, nakładamy szablon i tworzymy ślady proszku kakaowego.

Nie, Nie, Nie spiesz się z cięciem! Ciasto musi mieć czas na zaparzenie-moczyć przez 6-8 godzin (dobrze byłoby zostawić na noc).

po odczekaniu czasu możesz podać ciasto na stole.

W końcu nadszedł ten długo oczekiwany moment - ciesz się zdrowiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy