skład / składniki
metoda gotowania
masło rozprowadzamy w misce, wlewamy cukier zwykły i waniliowy, rozbijamy jajko, masujemy łyżką. Dodaj śmietanę, wymieszaj, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko zagniataj ciasto i zawijając je w folię spożywczą, Wyślij do lodówki na pół godziny.
rozpuszczamy czekoladę w łaźni wodnej (można ją mikrofalować), dodajemy rozgrzaną śmietanę, mieszamy, wysyłamy do lodówki. Gdy masa lekko stwardnieje, wyjmujemy ją, ubijamy mikserem, dodajemy śmietanę i ponownie ubijamy. Zwracamy krem do lodówki.
ciasto dzielimy na 6 równych części. Z każdej części rozwałkowujemy cienką warstwę (robimy to bezpośrednio na pergaminie, aby nie uszkodzić ciasta podczas przenoszenia). Wysyłamy ciasta jeden po drugim do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Piecze się je szybko - przez 10-15 minut, aż będą lekko rumiane. Gotowe ciasta dają czas na ostygnięcie.
obficie posmaruj każde ciasto kremem, a także wierzch. Wysyłamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotujemy szablon w postaci śladów. Wyjmujemy ciasto, posypujemy je wiórkami kokosowymi, nakładamy szablon i tworzymy ślady proszku kakaowego.
Nie, Nie, Nie spiesz się z cięciem! Ciasto musi mieć czas na zaparzenie-moczyć przez 6-8 godzin (dobrze byłoby zostawić na noc).
po odczekaniu czasu możesz podać ciasto na stole.
W końcu nadszedł ten długo oczekiwany moment - ciesz się zdrowiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g