skład / składniki
metoda gotowania
herbatniki pieczemy z wyprzedzeniem (najlepiej dzień wcześniej). Więc:
- jajka dzielimy na białka i żółtka;
- ubij białka, aż utworzą się stabilne szczyty, dodając większość cukru (około dwóch trzecich). Zaczynamy na minimalnym trybie miksera, stopniowo go zwiększając;
- ubij żółtka z pozostałą częścią białego cukru;
- dodaj trzecią część ubitych białek do żółtek, delikatnie wymieszaj;
- przesiej mąkę przez sito i włóż Części do masy jajecznej, jakby mieszając ją ruchami łopatki od góry do dołu (musisz mieszać powoli, nie energicznymi ruchami, ale bardzo ostrożnie, aby nie "zasadzić" masy powietrza);
- dodaj pozostałe białka do ciasta, równie delikatnie wymieszaj;
- formę (mam 24 cm, ale plus/minus 2 cm nie będzie krytyczna) smarujemy masłem, lekko posypujemy mąką (nazywa się to "francuską koszulą") i rozprowadzamy ciasto, wyrównujemy szpatułką;
- wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni przez 40-45 minut (Czas pieczenia będzie zależał od rodzaju piekarnika, więc wszystko jest bardzo przybliżone), sprawdzamy gotowość za pomocą suchego drewnianego szpikulca. Ważne jest, aby podczas gotowania nie otwierać drzwiczek piekarnika, aby biszkopt się nie opalił;
- gotowego herbatnika nie wyjmujemy natychmiast z formy, odstawiamy na chwilę (10-15 minut). W tym czasie sam biszkopt odsunie się od boków formy i łatwo wyjdzie. Biszkopt zawijamy w folię spożywczą (pomoże to utrzymać pożądaną wilgotność ciasta i będzie się mniej kruszyć) i pozostawić do złożenia ciasta.
biszkopt będzie musiał zostać namoczony. Aby to zrobić, włóż maliny starte z cukrem do miski (mam to z zimowych preparatów, ale można to zrobić bezpośrednio ze świeżych malin), wlej przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej, wymieszaj. Uzyskaną masę przepuszczamy przez drobne sito, ponieważ obecność nasion malin jest niedopuszczalna. To wszystko, gęsty syrop malinowy do impregnacji jest gotowy!
czas na krem. Dobrze schłodzoną śmietanę (można nawet włożyć do zamrażarki na 15-20 minut) ubijamy na puszystą masę(najpierw na niskich obrotach miksera, potem na wyższych). Dodaj cukier puder i cukier waniliowy, ubij kolejne 2-3 minuty. Wprowadzamy ser mascarpone, ubijamy do stabilnych szczytów. Krem schładzamy w lodówce przez 20-30 minut.
składanie ciasta. Biszkopt kroimy na trzy równe ciasta (wygodnie jest to zrobić długim nożem), przycinamy krawędzie i pozostawiamy resztki biszkoptu na ciasto. Każdy z nich namaczamy syropem malinowym, obficie smarujemy kremem (pozostały krem trafi do dekoracji ciasta). Ciasto wysyłamy do lodówki na godzinę.
w międzyczasie zajmijmy się resztą kremu, malując go żelowym barwnikiem na jasnoróżowy kolor. Następnie oddzielamy 60 gramów na miskę od całkowitej masy i barwimy intensywniej (używając barwnika, nie trzeba dodawać dużo na raz, stopniowo doprowadzamy kolor do pożądanego, aby nie przesadzić).
wyjmujemy ciasto z lodówki, napełniamy strzykawkę do ciasta kremem w dwóch odcieniach i układamy paski kremu na obwodzie ciasta, a następnie za pomocą szpatułki do ciasta (skrobaka) wyrównujemy krem. Robimy to samo z powierzchnią ciasta.
wysyłamy ciasto do impregnacji do lodówki na 4-5 godzin.
w międzyczasie możesz zrobić wykaszarki, które będą ciasteczkowymi ciasteczkami w polewie z białej czekolady i wizerunkiem ulubionych bohaterów ich kreskówek. Aby to zrobić, użyj blendera, aby zmielić kawałki biszkoptu. Następnie wymieszaj mascarpone ze śmietaną, ubij je, aż będą gładkie i połącz z bułką tartą. Dobrze wymieszaj i uformuj płaskie mini-ciasta (taki rozmiar, aby zmieściły się na nich obrazy postaci). Wkładamy je do zamrażarki na pół godziny.
podczas zamrażania ciastek przygotujemy żel do ciasta(oczywiście łatwiej jest wziąć gotowy). Będzie potrzebny, aby dołączyć obrazy bohaterów do mini-ciast. Możesz również pokryć zdjęcia żelem na górze. Więc wlej żelatynę połową gorącej wody (100 ml), wymieszaj. Gotuj syrop cukrowy, łącząc cukier i pozostałą wodę, dla której doprowadzamy płyn do wrzenia, a następnie gotujemy przez kolejne 10 minut. Połącz syrop z żelatyną i ostudź. Żel jest gotowy.
rozpuść trochę białej czekolady w łaźni wodnej, zanurz w niej krawędź patyczka, a następnie włóż patyczek do ciasta. Zrób to ostrożnie. Ponownie usuwamy przyszłe wykaszarki do zamrażarki (teraz wystarczy 20 minut).
rozpuść całą czekoladę i zanurz w niej cake pops. Przyklejamy je do stojaka (styropian, słoik z ryżem lub kaszą gryczaną itp.), czekamy, aż czekolada zgęstnieje. W tym czasie wycinamy obrazy bohaterów. Zamówiłem wcześniej Wydruk na jadalnym papierze cukrowym w sklepie internetowym. Nakładamy żel na mini ciasta, kładziemy obraz na wierzchu, dociskamy go dobrze i ostrożnie. Nałóż również żel na obraz na górze (opcjonalnie). Odstawiamy na chwilę do zestalenia, a pozostały żel przechowujemy w lodówce.
Udekoruj ciasto na wierzchu malinami i liśćmi mięty, umieszczając wśród nich wykaszarki z wizerunkiem postaci z kreskówek.
podawaj na stole, zachwyć dzieci!
Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g